Летните четива означават различно нещо за всеки. Едни предпочитат леки романтични истории, други - кримки, а трети - нещо по-необичайно, в които въображението на автора се е развихрило. За последните е днешната селекция.

"Безсмъртната смърт"

Терминът "научна фантастика" беше позабравен от литературата в последните години, но Лиу Цъсин го възроди с монументалната си (без преувеличение) трилогия "Земното минало".

Снимка 577168

Източник: Колаж / Колибри

Във внушителните 792 страници последната част доразвива идеите на китайския автор за бъдещето на човечеството, които той базира на някои от най-любопитните астрофизични хипотези. В центъра на "Безсмъртната смърт" е Чън Син, специалистка по космически двигатели.

Изд. Колибри, 34 лв.

"В небивал сън"

Книгата на  също е част от поредица - "Своенравните деца", от която вече има излезли три книги. Главната героиня тук е Катрин Лънди - супер сериозна млада дама, която мрази да я наричат Кат или Кити, и предпочита да прекарва дните си в учене и мечти.

Снимка 577169

Източник: Кръг

Един ден тя открива врата, която води към магически и напълно различен от собствения й свят. Но каква е цената, която Катрин Лънди ще трябва да плати за новия си живот на Гоблинския пазар?

Изд. Кръг, 16 лв.

"Тронът на Алкирия"

Преди няколко десетилетия книгите-игри предоставяха истинско забавление, а тези на Робърт Блонд се превърнаха в класика за българските им фенове.

Снимка 577170

Източник: Сиела

Ето че Блонд се завръща, но с истинското си име - Богдан Русев, за да довърши историята за южното кралство Алкирия и престолонаследника му. Алкирия обаче е разкъсвана от кървава гражданска война, а съдбите на четирима човека се преобръщат, когато им се налага да оцеляват по единствения възможен начин - като станат убийци.

Изд. Сиела, 18 лв.