Banksy е най-прочутият и загадъчен автор на графити в цял свят. Невероятните му рисунки със спрей са както рядкост, така и достатъчно разпознаваеми. Затова и когато негова творба се появи в публичното пространство, е цяло събитие - и за съответния град, а и за изкуството като цяло.

Даан Роусeхарде, GROW, устойчиво земеделие, COVID-19 и как изкуството решава световни проблеми

Изкуството като оръжие срещу COVID-19

Художник с решение на два важни проблема на човечеството

Наскоро жителите на Рединг в Югоизточна Англия се събудиха с нов графит, изрисуван върху стената на бившия затвор в града. Изображението едва ли щеше да предизвика такъв голям интерес, ако не беше в типичния за Banksy закачлив стил и в любимата му черно-бяла палитра.

Обикновено прочутият художник качва последните си творби на страницата си в Instagram и именно тези негови постове се приемат за един вид сертификат за достоверност. Към момента Banksy още не е публикувал фотография от въпросната картина със спрей, но и не сме чули някой да отрича категорично, че той е авторът.

Изображението върху каменната стена на затвора в града изобразява затворник, който се спуска по верига от хартия на пишеща машина.

Говори се, че мъжът, който се опитва да избяга в рисунката на Banksy, е великият писател Оскар Уайлд. Авторът на "Портретът на Дориан Грей" е осъден да лежи в същия затвор от 1895 до 1897 г. заради интимните си отношения си с лорд Алфред Дъглас, тъй като по онова време хомосексуалинте връзки са незаконни.

Напоследък затворът в Рединг се споменава често и по друг повод. Жителите на града, начело с прочути актьори от ранга на Кенет Брана и Натали Дормър, подписват петиция, с която искат изоставената от 2013 г. насам тъмница да се превърне в комплекс за изкуство и култура.

По всичко личи, че Banksy също подкрепя обществената идея, и това не е първата сериозна кауза, зад която застава с помощта на творенията си, пишат от Bustle.

Миналата година Краля на графитите се разписа и във влак на лондонското метро, за да напомни колко е важно да носим предпазни маски, за да успеем в борбата с COVID-19.