Наскоро в официалната Instagram страница на Balenciaga се появи снимка на мотор с дрехи. На пръв поглед нищо странно и необичайно - още една креативна идея от страна на модния бранд би си помислил всеки.

Оказва се обаче, че въпросният кадър е точно копие на дипломната работа на Ча Ми Нгуен - студентка в Берлинския университет на изкуствата, която разказва, че Balenciaga са копирали нейна работа.

По думите на момичето снимката е точно копие на дипломната й работа, която отразява виетнамската култура на моторите - основното течение в работата ѝ през последните няколко години. Ча Ми Нгуен твърди, че преди година представители на Balenciaga идвали при нея в университета с молба да им изпрати личното си портфолио. Тя им изпраща портфолиото си, което все още е в процес на работа, след което така и не получава отговор от тяхна страна. Ча Ми уточнява, че никога не е давала разрешение да се ползва снимката ѝ.

"Тази работа е част от моята семейна история. Майка ми продаде мотора си, за да емигрира в Германия. Виетнамската култура на моторите беше основното течение в работата ми през последните няколко години. Чувствам се предадена и оскърбена, защото това е част от културата ми, това е художествен процес, а не случайна модна фотография, от която вие можете да получите печалба", пише Ча Ми в профила си в Instagram, където нагледно показва нейната снимка от дипломната ѝ работа и подробно разказва за основната идея на работа си.

Под кадъра на Balenciaga в Instagram се появиха редица коментари с искане брандът да поднесе извинение на момичето и да премахне снимката. За момента няма коментар от страна на модната марка.