Спортът е нещо много повече от професия или пък странично занимание - той е страст, която те завладява от ранна детска възраст и не те оставя на мира през целия живот.

Потвърждава го и Атанас Божилов - един от най-добрите ни кикбоксьори, печелил множество отличия и турнири, като световното първенство по кикбокс на WAKO през 2017 г. Ще го видим и тази събота, 18 февруари, на ринга на SENSHI 15 в двубой срещу испанеца Фернандо Мартин.

Наката, както го познават всички в залата, се запалва по спорта от много малък. Първият си досег до организираните тренировки прави на футболното игрище. Бързо обаче разбира, че футболът не е неговото нещо.

Снимка 606622

Източник: SENSHI Gala

На седемгодишна възраст Атанас прави рязък завой и започва с тренировки по карате. След това се увлича по бокса, който някак естествено го отвежда и до кикбокса. Именно той се оказва и голямата му любов.

"Всеки спорт е хубав, дава ти физическа издръжливост, дисциплина и мотивация", твърдо убеден е той. А на него нито едно от тези три неща не му липсва, доказателството за което се крие и в това как протича един негов ден.

Тренировките на Наката са по график, а в залата можем да го видим както сутрин, така и следобед. Кикбоксьорът смята, че човек няма как да постигне добри резултати, ако не е "отдаден на подготвителния процес".

Неговият фокус обаче не е само върху спорта. "Отдаден съм на семейството си и двете ми деца. Искам те да се гордеят с мен и давам всичко от себе си, когато се кача на ринга."

Затова и не се учудваме, че синът му е тръгнал по неговите стъпки и тренира карате. И макар дъщеря му да е все още малка, за да спортува сериозно, Атанас смята, че когато дойде време, ще я запише на някой от по-женските спортове, като акробатика или балет.

Снимка 606621

Източник: SENSHI Gala

Днес Атанас Божилов е твърдо убеден, че спортът "ще остане завинаги" с него, защото обича това, което прави. Дори когато се раздели с професионалния ринг, няма намерение да приключва с тренировките и активната физическа дейност. "Това ме кара да се чувствам жив, силен и мотивиран."

И макар ежедневието му да е подчинено на бойните спортове, се случва между тренировките да му остава време и за почивка. А в свободното си време Наката обича да гледа футболни мачове с приятели, да играе с децата или да ходи на плаж - все нормални човешки потребности.

Снимка 606623

Източник: SENSHI Gala

Кое е най-силното ви оръжие на ринга?

Определено е концентрацията. Когато наближи моментът да изляза, се стремя да не мисля, да не виждам и да не чувам нищо друго освен противника и треньора си.

Кой е съперникът, срещу когото мечтаете да се изправите на ринга?

Джорджио Петросян - много класен състезател, имаме сходен стил на игра, а и двамата сме с обратен гард. За мен е най-добрият кикбоксьор в световен мащаб.

Как се подготвяте за състезания като SENSHI?

Всеки противник изисква специално внимание, проучване, опознаване. На база наблюденията, с треньора ми разработваме моята стратегия. Бойците на SENSHI са изключително класни състезатели, нивото на битки става все по-добро, всеки следващ формат е доказателство за това. А подготовката все по-задълбочена и концентрирана към усъвършенстване на уменията ми.

SENSHI 15 ще се проведе тази събота, 18 февруари, от 18:30 ч. в Двореца на културата и спорта във Варна

Галавечерта ще бъде излъчвана пряко по телевизия Bulgaria ON AIR