Може да е едва краят на февруари, но се задава един пролетен дъждовен уикенд. Което за нас може да означава само едно - два дни, прекарани в компанията на увлекателна книга. А какво по-увлекателно от английски криминални романи?

"Нощният управител"

Ако някой автор олицетворява най-добре шпионския трилър, то това е Джон льо Каре. Почти всичките му книга се развиват на фона на сложната политическа обстановка на Студената война.

Снимка 607956

Източник: Колаж / Колибри

"Нощният управител" обаче прави изключение - фокусът е върху търговията с оръжия и наркотици, подпомогната от корупция в правителството. А главните герои са Джонатан Пайн - бивш британски военен, който работи като управител в хотел, както и Ричард Роупър - арогантен бизнесмен, чиито милиарди са натрупани по кървав начин.

Изд. Колибри, 30 лв.

Джон Льо Каре, "Дама, поп, асо, шпионин", "Нощният мениджър, "Шивачът от Панама" и смъртта на британския писател на шпионски романи

Джон льо Каре - от двоен агент до автор на шпионски романи

Оставя 25 романа

"Нож в раната"

Това е четвъртата книга, в която авторът й Антъни Хоровиц взима пълноправно участие в действието и продължава да преплита реални факти, и художествена измислица.

Снимка 607954

Източник: Колаж / Еднорог

Този път самият автор на криминални романи Хоровиц е обвинен в убийството на литературна критичка, а всички улики сочат към него. Писателят отдавна иска да приключи отношенията си с Даниъл Хоторн - детективът, с когото води три разследвания, но явно това ще трябва да почака, защото единствено той може да му помогне.

Изд. Еднорог, 24.90 лв.

"Марпъл"

Наред с Еркюл Поаро, мис Марпъл е друга легендарна героиня на Агата Кристи, надарена със способността да разгадава и най-заплетените престъпления. Сега тя се завръща с 12 нови случая, излезли обаче под перото не на Кристи, а от най-добрите съвременни криминални писателки.

Снимка 607955

Източник: Колаж / Ера

Сред тях са Вал Макдърмид, Луси Фоли, Лий Бардуго, Рут Уеър, Карън М. Макменъс.

Изд. Ера, 19.99 лв.