Пастелни цветове, отблясъци, неподправим хумор - те са само част от характерния свят на Уес Андерсън. Който не е гледал филмите му, вероятно все пак знае за нетипичния му стил и отличаващата се естетика в кадрите.

Уес Андерсън и екранизацията му на The Wonderful Story of Henry Sugar с Бенедикт Къмбърбач

Ново потапяне в света на Уес Андерсън

Режисьорът екранизира Роалд Дал

Ретро фоновете, перфектната симетрия, гласът на разказвача и вертикалните движения на камерата присъстват във всяка от творбите на режисьора. Сред най-популярните са "Фантастичният господин Фокс", "Островът на кучетата", "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън" и най-новият му пълнометражен филм - "Астероид Сити". 

Може би най-високо оценяваното му заглавие обаче е "Гранд хотел "Будапеща". Там зрителят е въвлечен в лабиринт от тайни стаи с тапети в рококо стил и на моменти дори абсурдни архитектурни елементи.

С времето обаче успехът на Уес Андерсън се разпростира и отвъд филмографията му. Именно характерната естетика във филмите на режисьора се превръща в същинско явление в поп културата. А някои хора дори откриват тази естетика в реалния свят и я представят в социалните мрежи.

Така например през 2017 г. се появява Instagram профилът Accidentally Wes Anderson. За всички години досега той е натрупал над 1.8 милиона последователи и повече от 2000 поста.

И както името подсказва - снимките показват съвсем истински пейзажи, които изглеждат сякаш извадени от измисления свят на Уес Андерсън. Част от нетипичните и цветни места са ски курорти, фабрики, хотели и влакове.

"Астероид Сити" на Уес Андерсън със Скарлет Йохансон и Том Ханкс, и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "Астероид Сити"

Оправда ли Уес Андерсън очакванията ни

Accidentally Wes Anderson обаче не съществува само като Instagram акаунт. Той прераства в цяла платформа, в която пътешественици и фотографи могат да публикуват своите кадри, наситени със стилистиката от филмовия свят на режисьора.

А всеки почитател на Уес Андерсън може да обиколи виртуално точките от света, на които се намират конкретните локации, чрез интерактивна карта, която е достъпна онлайн, пише Blind Magazine.