Преди 30 години шестима двадесет и няколко годишни нюйоркчани се събират в кафене, наречено Central Perk. Моника споделя за поредния странен мъж, с когото излиза, а брат ѝ Рос пък разказва как съпругата му го е зарязала заради жена. И тогава, сякаш за да разбие очакването ни, че ситуацията едва ли може да стане още по-необичайна, внезапно пристига Рейчъл - в раздърпана булчинска рокля, току-що изоставила годеника, когото не обича, пред олтара...

Как два оригинални сценария на “Приятели” бяха открити в кошче и се превърнаха в ценна находка

26 години по-късно - неочакваният случай със сценария на “Приятели”

Когато боклукът за едни е съкровище за други

Всеки фен на "Приятели" веднага би се сетил, че това е откриващата сцена, която преди вече цели 30 години даде началото на сериала, превърнал се в истински културен феномен. Ситкомът е създаден от Марта Кауфман и Дейвид Крейн и поставя в центъра шестима главни герои: Моника (Кортни Кокс), Рос (Дейвид Шуимър), Рейчъл (Дженифър Анистън), Чандлър (покойния Матю Пери), Джоуи (Мат Лебланк) и Фийби (Лиса Кудроу).

"Приятели" се нарежда сред един от най-успешните и дълго просъществували ситкоми. С 10 сезона и общо 236 епизода, той е донесъл печалба от около 4.8 милиарда долара за Warner Bros, а и продължава да носи приходи като част от селекцията на някои стрийминг платформи. И тъй като все още можем да гледаме сериала в Max, едва ли има по-подходящ повод да си припомним любимите епизоди от 30-годишнината му.

Като фенове на "Приятели", ние също имаме лична класация с епизодите, които можем да гледаме многократно без да ни омръзнат. Ето и кои са нашите 10 любими епизода, които ни напомнят защо този ситком ще остане сред най-обичаните.

"The One In Vegas: Part 2" (сезон 5, епизод 24)

Всички финални епизоди от всички сезони са сред най-добрите, но втората част от пътуването на приятелите до Лас Вегас е личният ни фаворит.

Тогава пиянските приключения на Рос и Рейчъл ескалират в сключения помежду им брак, Фийби води своя лична борба, за да се справи с конкуренцията на слот машините в казиното, а Джоуи е обсебен от идеята, че е намерил своя близнак. В същото това време една друга сватба е на косъм да се случи - тази на Моника и Чандлър.

"The One with the Football" (сезон 3, епизод 9)

Този е сред епизодите, в които се развива една-единствена сюжетна линия, но тя е достатъчно забавна, за да няма нужда от други. Действието се развива навръх Деня на благодарността, когато приятелите решават да изиграят футболен мач, в който да се състезават за измислената "семейна купа на Гелър".

За нея са се борили Рос и Моника още като малки, но сега с присъединяването на Джоуи, Фийби, Чандлър и Рейчъл, нещата загрубяват. Мачът постепенно преминава в съревнование между половете, а Джоуи и Чандлър допринасят още повече с хумор, когато покрай терена се появява жена, за чието вниманието и двамата започват да се борят.

"The One With All The Thanksgivings" (сезон 5, епизод 8)

Сред любимите на феновете на "Приятели" епизоди задължително присъстват и тези, посветени на Деня на благодарността. Този обаче се нарежда сред по-специалните и най-смешните, защото отключва спомените за най-лошите дни на благодарността, които са имали шестимата приятели.

В ретроспекция са представени моментът, в който Джоуи успява да напъха главата си в цяла пуйка, както и моментът с неповторимите ретро прически на Рос и Чандлър от 80-те години. Шеги по свой адрес отнася и Моника, заради външния си вид отпреди години, а това води и до разкритието за забавен инцидент, в който въвлечен се оказва и Чандлър.

"The One Where Ross Got High" (сезон 6, епизод 9)

Епизодите, които разкриват от предисторията на приятелите също са сред любимите, а един от най-забавните е този, в който става ясно, че Рос е излъгал родителите си преди години. Той признава на Чандлър, че родителите му не го харесват заради това, че е пушил марихуана в колежа. Истината обаче е, че не Чандлър, а Рос е пушил преди години.

В този епизод изпъкват персонажите именно на родителите - Джак и Джуди Гелър, които са сред най-забавните поддържащи герои в целия сериал. В същото време Рейчъл успява да направи хаоса още по-голям с един от другите култови моменти за всички 10 сезона на "Приятели". Тя за първи път се опитва да приготви ястие за Деня на благодарността, но типично в нейн стил, обърква рецептата и така създава наполовина десерт с крем, наполовина пай с месо.

"The One with the Jellyfish" (сезон 4, епизод 1)

Всички епизоди от ваканцията на шестимата приятели в Монток, Лонг Айлънд, са великолепни, но първият от четвърти сезон е същинската кулминация. Джоуи, Моника и Чандлър прекарват последния ден заедно на плажа. Моника обаче неочаквано е ужилена от медуза, а за да облекчат болката ѝ, момчетата предприемат крути мерки.

Забавен е не толкова моментът след ужилването на Моника, колкото този, в който тримата най-накрая се съгласяват да разкажат на другите за случилото се и по-скоро - как точно са облекчили болката на Моника. В този епизод обаче на преден план е също така и любовната сага между Рос и Рейчъл, която е на пореден кръстопът.

"The One with the Rumor" (сезон 8, епизод 9)

Още един епизод, посветен на Деня на благодарността, който е любим заради гостуването на Брад Пит. Той влиза в ролята на приятеля на Моника и Рос от гимназията - Уил, който се оказва поканен на празничната им вечеря. Никой от приятелите обаче не знае, че той всъщност мрази Рейчъл, защото се е отнасяла зле с него в гимназията.

В хода на вечерта наяве започват да излизат тайни. Рейчъл е шокирана и наранена, когато разбира, че Рос и Уил не само са били основатели на клуба "Мразя Рейчъл Грийн", но и са пуснали доста неприятен слух за нея.

"The One With The Prom Video" (сезон 2, епизод 14)

Този епизод се развива в момент, при който връзката на Рейчъл и Рос сякаш е приключила, преди още дори да има шанс да започне. За да даде надежда на Рос, че на него и Рейчъл им е писано да бъдат заедно, Фийби споделя своята теория за омарите, която ражда една от най-запомнящите се фрази в сериала: "Той е нейният омар".

Когато от склада на родителите на Моника и Рос обаче изниква видеокасета от балната вечер на Моника и Рейчъл, наяве излизат подробности, които отново събират Рейчъл и Рос. Това е един от най-емоционалните и трогателни епизоди, който ескалира с една особено страстна целувка между Рейчъл и Рос.

"The One Where No One's Ready" (сезон 3, епизод 2)

Шестимата приятели между стените на апартамента на Моника. Може и да звучи като един от най-скучните епизоди, но всъщност е толкова злободневно забавен. Всичко започва с важното събитие, за което Рос нервно се подготвя и пришпорва всички останали да побързат, за да не закъснеят. Той обаче едва ли може да бъде по-разочарован, след като никой от другите не дава вид, че е особено забързан.

Джоуи и Чандлър влизат в нелеп спор, а Рейчъл е просто Рейчъл, сменяйки редица тоалети, без да може да избере един, който да облече. Напрежението и безпокойството се натрупват и в един момент достигат връх, за да се стигне до конфликт между Рос и Рейчъл, докато този между Чандлър и Джоуи успява да открадне цялото внимание.

"The One With the Embryos" (сезон 4, епизод 12)

Този епизод е наистина любим заради една от най-семплите, но и забавни сюжетни линии. Докато Фийби се вълнува около опита си да забременее, останалите петима от приятелите инициират облог.

Всичко започва с невинната игра дали момчетата могат да отгатнат всичко, което Рейчъл е купила от магазина. Но тази закачка се разраства в нещо по-голямо, в което залогът се оказват апартаментът на Моника срещу патицата и пилето на момчетата. Разбира се, Рос се заема със задачата да създаде въпросите, а те, освен че са забавни, също така разкриват някои неудобни тайни за приятелите.

Актьорите от "Приятели" и децата им днес

Ето ги децата на актьорите от "Приятели" днес

Млади, красиви и способни

"The One Where Everybody Finds Out" (сезон 5, епизод 14)

За мнозина това е най-добрият епизод на "Приятели". Така е и според нас, заради кулминацията на една от най-вълнуващите сюжетни линии в сериала. Както подсказва заглавието, това е епизодът, в който всички разбират за тайната връзка, която Чандлър и Моника имат от известно време.

Първа разбира Рейчъл, а след това и Фийби. Двете решават да принудят Чандлър и Моника да си признаят, че са двойка, по един доста хитър начин. Фийби всячески се опитва да съблазни Чандлър, но той и Моника се досещат за скроения план. Така приятелите се оплитат в една ескалиращата игра, която става още по-забавна с намесата на Джоуи, разбира се.