За какво си мислим, когато се задават почивни дни и празници? За храна, разбира се. Един добър начин да се запасим с идеи за интересни блюда за поредицата от зимни празници е с тези три книги, които събират различни вдъхновяващи рецепти.

3 книги за уикенда от Ребека Ярос, Секуоя Нагамацу и Аркади Мартин

3 книги за уикенда

Потапяме се във фантастични светове

"69 рецепти с история"

Шеф Кустев успя да спечели сърцата на публиката с първия си сезон като жури в MasterChef България. А сега феновете му ще имат достъп и до най-любимите му рецепти, които освен това биха поставили основата за всеки начинаещ любител-готвач в кухнята.

Снимка 643293

Източник: Колаж / Сиела

От вездесъщите сосове и дресинги през салати до месни и безмесни ястия, готвачът, поднасял храна на крал Чарлз, Джони Деп, Брад Пит споделя своите кулинарни тайни. Те пък са гарнирани с полезни съвети и трикове, както и с някои лични истории на шеф Кустев.

Изд. Сиела, 39.90 лв.

"5 съставки по средиземноморски"

Минали са 23 години от първата поява на Джейми Оливър на телевизионния екран. За това време от скромен британски готвач той се превръща в кулинарна суперзвезда, която на всичкото отгоре успява да вдъхнови милиони хора сами да приготвят храната си у дома.

Снимка 643295

Източник: Колаж / Хермес

Популярните му рецепти само с пет съставки намират нова трактовка в новия му сборник с рецепти. Тук са събрани указанията за приготвянето на над 125 ястия от кухнята на Средиземноморието - от салати и супи през паста, морски дарове и десерти.

Изд. Хермес, 39.95 лв.

"Храната на новия Истанбул"

Едва ли има по-пъстра, ароматна и разнообразна кухня от тази край Босфора - кръстопътят между два континента и десетки култури. Рефика Биргюл ни поднася вкусовете на съвременен Истанбул с идеята, че храната храни не само тялото, но и душата.

Снимка 643294

Източник: Колаж / Кръг

"Вярвам, че турската кухня, която е една от първите фюжън кухни, може да даде много на света в това отношение", казва Рефика. В книгата си тя предлага своята версия на традиционни турски специалитети като мантъ, гьозлеми, лакерда, лахмаджун, пилаф, тахан, кадаиф и много други.

Изд. Кръг, 35.90 лв.