Последния уикенд на дългия януари посвещаваме на три нови заглавия на български, свързани помежду си от това, че предизвикват доста обсъждания след излизането си. Както и от жълтото в кориците си.

3 книги за уикенда от Мишел Бюси, Марк Леви и Дийн Кунц

3 книги за уикенда

Заплетени криминални истории

"Лотарията и други разкази"

"Как го е направила?", се пита Стивън Кинг, когато за първи път прочита разказа "Лотарията" на Шърли Джаксън. Американската писателка излиза за първи път на български, а сборникът представя знаковата й творба, както и още 24 разказа. Те привидно се занимават с обикновени моменти и ежедневни случки от живота на хора от големи град или слънчевата провинция.

Снимка 650661

Източник: Колаж / Кръг

Зад дребните случки обаче прозират най-тъмните кътчета на човешката душа. В повечето от разказите присъства един общ второстепенен герой - господин Харис, който ту е жесток любовник, ту противен съсед, ту странен колега.

Изд. Кръг, 22.90 лв.

"Брачната двойка Червени рибки

Венчелистчета и други неудобни истории"

Още една колекция с разкази, този път от мексиканската писателка Гуадалупе Нетел, се ровят в дълбините на човешката природа. Първият сборник е написан от първо лице и размишлява върху общите неща между човека, животните и растенията.

Снимка 650657

Източник: Колаж / Колибри

Вторият се занимава с неудобни за споделяне мании, странни фетиши и други ексцентричности на различни персонажи, като за Нетел търсенето на различното е спасение от баналността.

Изд. Колибри, 20 лв.

"На лов за дребна щука"

Финландският автор Юхани Карила ни пренася в източна Лапландия, където Елина се завръща в родното си село, за да улови една конкретна щука. По същото време инспектор Янатуйнен я издирва за убийство и също се отправя към северната област. Всеки от двамата поотделно ще се сблъска с митични същества, древни създания и местни митове, които населяват света и не се свенят да се покажат пред хората.

Снимка 650659

Източник: Колаж / ICU

Книгата на Карила е написана с чувство за хумор, независимо от сериозните екологичните послания, които отправя. И е подходяща за читатели на всякаква възраст.

Изд. ICU, 23.80 лв.