На български най-сетне излиза книга, която предизвика истински фурор в средата на миналата година - "Йелоуфейс". При това с впечатляващата си оригинална корица. По този повод събираме още две книги с лица на кориците.

3 книги за уикенда от Рей Селестин, Джефри Дивър и Джейсън Рекюлак

3 книги за уикенда

Смразяващи трилъри

"Клети създания"

Сюжетът ни е добре познат от едноименния филм на Йоргос Лантимос, който донесе на Ема Томпсън Оскар за главна женска роля. Оригиналът обаче е романът на Алистър Грей, който е своеобразна вариация на историята за Франкенщайн и който ни пренася във викторианския Глазгоу, потайните улички на Александрия и разюздания живот в Париж.

Снимка 679824

Източник: Колаж / Еднорог

В центъра му е необичайната Бела Бакстър - крехка, но и недодялана, съблазнителна, но с невинност на дете. Всичко това очарова бедния студент по медицина Арчи Маккандълс, който обаче съвсем не знае цялата истината за същността на жената, от която е привлечен.

Изд. Еднорог, 25 лв.

"Йелоуфейс"

Р.Ф. Куанг си спечели милиони читатели с трилогията "Войната на маковете", но от май 2023 г. всички говорят за "Йелоуфейс". И ето, че романът най-после излиза и тук с чудесната си оригинална корица в превод на Габриела Кожухарова.

Снимка 679825

Източник: Колаж / Orange Books

Атина Лиу и Джун Хейуърт пишат и са приятелка. Атина обаче е популярен автор, докато Джун не е позната на никого. Когато Джун става свидетел на смъртта на Атина при нелеп инцидент, не й трябва много време, за да реши да открадне току-що завършения й ръкопис. С малко редакция и псевдоним, който предполага, че Джун е от азиатски произход (а тя не е), романът за китайските работници по време на Първата световна война става истински хит. Да покриеш такава лъжа обаче не е лесно и скоро Джун ще установи докъде е готова да стигне, за да защити онова, което иска.

Изд. Orange Books, 30 лв.

"Мигът на звездата"

Това е историята на Макабеа - грозновато момиче от фавелата на Рио де Жанейро, което едва свързва двата края с работата си на машинописка. Тя обаче е влюбена в киното, в кока-кокалата и мечтае да прилича на Мерилин Монро. Въпреки нищетата си и външния си вид обаче, Макабеа е свободна да мечтае. И да вярва в предсказанията на фалшива гадателка за бъдещето си.

Снимка 679826

Източник: Колаж / Колибри

Кларисе Лиспектор е бразилска писателка, която в средата на миналия век е едно от най-обещаващите имена в латиноамериканската литература. Романът й "Мигът на звездата" излиза малко след смъртта й през 1977 г. и печели престижната награда "Жабути".

Изд. Колибри, 19 лв.