Само преди дни Краля на графитите Банкси направи сериозно дарение. Сега друг артист - певецът The Weeknd, е на път да се раздели със сериозна сума, за да помогне на нуждаещи се хора.

Banksy, Game Changer и как Краля на графитите ще помогне в борабата с COVID-19

Банкси бележи рекорди

И прави щедро дарение

The Weeknd, или Ейбъл Маккоонен Тесфайе - както е истинското му име, е роден в Канада, но родителите му са имигранти от Етиопия - държава, в която в момента се води ожесточен конфликт.

Затова и изпълнителят на хита "Blinding Lights" обяви в Instagram, че иска да помогне на "неговите хора".

"Сърцето ми се къса за моите хора в Етиопия, тъй като невинни цивилни - от малки деца до възрастни хора, се избиват безсмислено, цели села се изселват от страх и разрушения", пише певецът.

The Weeknd ще дари 1 милион щатски долара, за да осигури храна за два милиона души чрез Световната хранителна програма на ООН. А идеята му е по този начин да насърчи и други, които биха мигли да помогнат.

BBC напомня, че конфликтът в Етиопия започна през ноември 2020 г., след като Фронтът за народно освобождение на Тигре (TPLF) завзе военни бази в северната част на страната. Това бе поводът премиерът Абий Ахмед да нареди военна офанзива за сваляне на групата.

През март тази година The New York Times сподели данните от вътрешен доклад на американското правителство, според който етиопски служители "водят системна кампания за етническо прочистване" в региона Тигре.

Тигре е един от десетте полуавтономни щата, населен предимно с тигрейци, които представляват около 6% от населението на страната.

The Weeknd не за първи път прави дарение. През юни 2020 г. той е помогнал с 1 милион долара и в борбата с COVID-19. Половината от сумата е отишла при благотворителната организация MusiCares, а останалите 500 000 - при медиците от здравната мрежа на град Скарбъро, Великобритания.

От USA Today казват, че 31-годишният изпълнител е дарил 500 000 долара и на организации с нестопанска цел, които работят усилено за постигане на равенство между расите.