Последните месеци на тази година се оказаха печални за българското кино и театър. Преди малко повече от седмица си отиде големият български актьор Стефан Данаилов, а тази сутрин почина и Стоянка Мутафова.

Стефан Данаилов почина на 76-годишна възраст

В памет на Стефан Данаилов

Великият български актьор си отиде на 76-годишна възраст

Тя беше болна от няколко месеца, а през октомври имаше сепсис като усложнение от възпалена жлъчка, което наложи да бъде отстранен жлъчният ѝ мехур. Първоначално лекарите стабилизираха състоянието й, но усилията им не успяха да я спасят.

Театърът винаги е бил нейната голяма страст. Тя завършва Държавна театрална школа към Народен театър "Иван Вазов" в София и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. Няколко години работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. и в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов".

Играе в над 90 театрални постановки. Ние със сигурност ще я запомним с ролите си в "Госпожа стихийно бедствие", "Скакалци", "Златният телец" и други. Няма как да не споменем и ролите ѝ във филмови и телевизионни продукции като "Големанов", "Вражалец", "Милионерът", "Новогодишна шега", "Топло", "Любимец 13", "Кит", "Столичани в повече" и други.

Стоянка Мутафова до последно беше и една от най-дейните и най-активни български актриси, независимо от годините си. На 2 февруари 2019 г. На 94-годишна възраст, през 2016 г., тя осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Холандия, Швейцария и Великобритания.

Стоянка Мутафова отбелязва своите 70 години на сцена и 97-ми рожден ден в зала 1 на НДК. Беше кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията "Най-възрастна активно играеща на сцената актриса".