Смъртта е неизменна част от живота, но когато се случи, оставя хората безмълвни. Точно това стана и с нас, когато разбрахме, че е починал великият актьор Стефан Данаилов. 

От месец той беше в интензивното отделение на Военномедицинска академия, където беше поставен в медикаментозна кома и на командно дишане. Тази нощ, 27 ноември, на 76-годишна възраст Стефан Данаилов приключи жизнения си път.

Широката популярност на актьора идва, когато е едва на 27 г. с ролята на майор Деянов в телевизионния сериал "На всеки километър". Сред най-известните филми, в които участва, са "Инспекторът и нощта", "Черните ангели", "Топло", и "Дами канят".

От "Дами канят" е и една от най-прочутите му реплики: "Ауу. Ти знаеш ли, че имаш страшни очи!", която хиляди българи по света продължават да повтарят. Участието му в италианския сериал "Октопод" пък го прави известен и извън България.

От 1979 г. е част от трупата на Народния театър, където прави десетки запомнящи се роли. Сред най-известните спектакли с негово участие са "Чайка", "Под игото", "Дон Кихот", "Чичовци", "Човекът, който прави дъжд" и други.

Театърът и киното си остават най-голямата му страст. В последните години го видяхме по телевизията в сериалите "Фамилията", "Стъклен дом" и "Столичани в повече" и в постановката "Актрисата" от Питър Куилър в Народен театър "Иван Вазов". 

Стефан Данаилов не беше просто добър актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, той беше и дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ,  министър на културата и народен представител.

Стефан Данаилов беше носител на множество международни отличия, награди "Аскеер", "Икар" и ордени "Стара планина" и "Златен век".