2022 г. не започна добре за Селин Дион - още през януари тя беше принудена да отложи отново отложеното от преди това заради пандемията турне. В началото на годината като причина за това бяха посочени здравословни проблеми на изпълнителката.

Селин Дион, здравословните проблеми и отменените за пореден път концерти

Още лоши новини на Селин Дион

Какво са проблемите й този път

А преди стана ясно и какви точно са те - 54-годишната канадска дива разкри в няколко последователни публикации в официалния си профил в Instagram, че е била диагностицирана с рядкото заболяване stiff-person syndrome.

Автоимунното и неврологично разстройство причинява схващания и спазми на крайниците и цялото тяло и засяга едва един на всеки един милион човека на планетата. "Макар все още да научавам за това състояние, поне съм наясно какво е причинявало спазмите, които имах", казва певицата.

И допълва, че те засягат всекидневния й живот и най-обикновени дейности като например възможността да ходи или да използва гласа си. Спазмите могат да се случат по всяко време, като могат да бъдат предизвикани от силен шум, докосване или емоционално вълнение, поясняват от NBC News.

Пред медията д-р Ричард Новак, асистент професор по неврология към университета Йейл, казва, че stiff-person syndrome има различни степени на проявление - от леки, които могат да се контролират с медикаменти, до много тежки, при които пациентите буквално стават инвалиди.

Селин Дион съобщи още на феновете си, че пролетното й турне за 2023 г. за момента е преместено за 2024 г., а осем от концертите й, предвидени за лятото на идната година, са отменени. И им обеща да се бори: "Единственото, което мога да правя, е да пея."