Наскоро си отиде Avicii - един от най-популярните и успешни диджеи през последните години. Той беше на крехката възраст от 28 години. Покрай трагичния случай ни попадна фактът, че огромно количество от суперзвезди и известни личности са си отишли на подобна възраст.

Снимка 351965

Източник: EPA/БГНЕС

Бройката им всъщност е толкова голяма, че целият списък с имена образува нещо, което в поп средите неофициално носи името "Клуб 27". Това явление неколкократно е било ползвано за вдъхновение на пиеси, песни и дори филми.

Браян Джоунс, Джими Хендрикс и Джим Морисън са сред някои от най-големите звезди, отишли си на 27-годишна възраст. За първи път обаче понятието "Клуб 27" започва реално да се тиражира от медиите през 1994 г., когато вокалистът на Nirvana Кърт Кобейн отнема живота си - отново на 27.

Снимка 327778

Източник: GettyImages

Други известни личности, които са починали на 27 са Ейми Уайнхаус, Линда Джоунс, Фредо Сантана и дори българинът Димитър Воев, поет и основател на групите "Кале" и "Нова генерация".

Официално проучване върху явлението "Клуб 27" е публикувано в Британските медицински списания със заключението, че хората, които се радват на голяма слава, действително имат по-голям шанс да си отидат на възраст между 20 и 35 години. Въпреки това, не съществува статистическо повишение на смъртността между 27-годишните звезди.