Роджър Федерер безспорно е една от най-големите звезди в световния тенис. От своята позиция той следи внимателно случващото се в спорта и най-вече успехите на младите звезди, които тепърва тръгват по пътя, който той вече е извървял.

Роджър Федерер, Ролан Гарос и защо тенисистът се отказа от турнира

Защо Роджър Федерер последва примера на Наоми Осака

Още една звезда се отказа от Ролан Гарос

Едно от най-коментираните имена в тенис в последните седмици е това на Ема Радукану. 18-годишната тенисистка успя да постигне исторически успех на US Open и сега всички й предричат бляскаво бъдеще с много титли и още повече милиони (а дори и милиарди) приходи.

Да, всичко на този етап може да изглежда приказно за нея, но в последното си интервю за GQ Федерер й отправя едно приятелско предупреждение, базирано на дългогодишната му кариера и опит.

Тенисистът признава, че следи кариерата на Радукану, както и на Наоми Осака в последните години и смята, че техните истории са "невероятни". Не крие и че го боли, когато вижда какво се случва с тях и когато те не се чувстват добре. "Стресът е толкова голям", категоричен е Федерер.

На мнение е, че основната част от него се дължи на социалните мрежи. В първите десетина години от кариерата си той има само уебсайт и знае, че колко голяма е разликата между него и младите звезди в момента. Но смята, че и медиите трябва да преразгледат отношението си към тях.

Тенисистът се определя като един от професионалистите с най-много прес изяви е потвърждава, че всеки път е едно и също. Така индиректно подкрепя решението на Осака да не участва в пресконференциите след мачовете по време на Олимпийските игри, защото ги смята за психически изтощаващи.

"Не мога да си представя да премина през началото на кариерата си със социалните медии... нямам идея как бих се справил", не крие Федерер. За него е "ужасна ситуация", че винаги към всеки 10 положителни коментара има един негативен. И точно той е онзи, на който акцентираме цялото си внимание. 

Ема Радукану, създаването на търговска марка и възможностите пред младата тенисистка

Бъдещето за милиони пред Ема Радукану

Ще задмине ли Серина Уилямс и Наоми Осака

Федерер е и на мнение, че е узряло времето за революция. Да се съберат в една стая спортистите, организаторите на турнирите и журналистите и да обсъдят какво е добро за всеки от тях. "Трябва да помним, че тенисистите са спортисти и професионалисти, но ние също сме хора", заключва швейцарецът с надеждата думите му да бъдат чути.