Станислав Дамянов свива цигара за девет секунди. По рисуването се пали още от момента, в който разбира, че "от острия връх на химикала излиза мастило". Започва да си драска по мушамата и оттогава не е спирал.

Смята, че българите не четат комикси, а "тези 0,00005%, които го правят, изглеждат доста нормални и се губят в морето от уродливи създания по българските улици".

Харесва концепцията и историята на комикса на Брайън К. Воугън Y: The Last Man. Любим (може би) персонаж му е Франки от поредицата The Goon на Ерик Пауъл. Харесва илюстраторите Стивън Силвър, Майк Мигнола и Джейми Хюлет.

За приятелите Станислав Дамянов е Стен. Ако не рисуваше (а той го прави много добре), Стен вероятно щеше да е платена публика или активист. На пръв поглед изглежда злобен и кисел, но не е такъв. "Просто това ми е физиономията. Същото важи и за заека."

Станислав Дамянов

Източник: Ciela

Станислав Дамянов

Заекът е Спас, а Just Spas / Просто Спас е група във Facebook с повече от 70 000 почитатели, чийто "баща" е Стен.

"Нарисувах Спас, преди да го измисля. Случи се моментно. Ако тогава бях нарисувал молец, може би сега из мрежата щеше да витае молецът Гошо."

В края на септември заекът Спас излезе на комикс, който се казва (естествено) "Просто Спас". И докато в групата във Facebook историите на заека са много, но "в по една страница", то в комикса историята е една, но в цели 40.

Снимка 382067

Източник: Ciela

Всичко в "Просто Спас" - и илюстрациите, и сценарият - са дело на Стен. Тоест това е точният човек, когото да попитаме как се прави комикс. Оказва се, че най-важни са добрата идея и подредената мисъл.

Рисуването - оказва се, е относително. Или поне за Стен е така. Защото с минимални познания по рисуване всеки може да създаде комикс. Важни са добрата идея, подредената мисъл и умението да разбираш и разказваш историите.

"Ако нямаш качествена идея, колкото и красоти да рисуваш, крайният продукт ще бъде незначителен. Разбира се, огромен плюс е ако авторът, освен добър разказвач, е и качествен илюстратор."

Снимка 382066

Източник: Ciela

Защо предимно анимирани персонажи? 
Защото в тях съществува повече характер, отколкото в по-натуралистичните. Формите могат да се огъват и преекспонират, което създава повече динамика в персонажите и ги прави по-изразителни и уникални.

Как се роди идеята за Facebook групата Просто Спас / Just Spas? 
Трябваше да си изливам гнева по някакъв начин, различен от този на стандартните фалшиво-цветни уеб потребители.

А приключенията на Спас в комикса? 
От липсата на критична мисъл. От хипер вярата на определени индивиди, които смятат, че само с молитви могат да постигнат всичко в живота си, без да вложат труд.

Какво да очакваме в бъдеще? 
Нови комикси, нови интересни персонажи, нови проекти, свързани с илюстрация. Може да превъртя от работа и да забия молив в нечие око - все хубави работи, в кръга на шегата, разбира се.