2022 г. е повече от специална за кралския двор, защото Елизабет Втора празнува своя платинен юбилей. По този повод са планирани редица събития през следващите месеци, а един въпрос продължава да бъде без отговор - дари принц Хари и Меган Маркъл ще уважат някое от тях.

Принц Хари, Меган Маркъл, първият рожден ден на Лилибет Даяна и как ще го отбележат в кралския двор

Поредният жест на кралицата към Хари и Меган

Правнуците са й скъпи

За разлика от херцога на Съсекс, който на няколко пъти се връща на Острова през миналата година, съпругата му не е стъпвала там от официалното им напускане. Според източници от кралския двор, принц Чарлз е отправил покана към по-малкия си син да му гостуват в Clarence House, за да може да прекара време с внуците си.

Чарлз не е виждал Арчи откакто бе на шест месеца, а Лилибет, която през юни ще навърши една - никога. Сега обаче пред случването на семейната сбирка изглежда има още една сериозна пречка.

Снимка 530808

Източник: GettyImages

Според информация в британските медии, принц Хари е завел дело срещу британското правителство заради решението да му бъде отнета охраната, която му се полага като престолонаследник и член на кралския двор. И заради това действие сега за него и семейството му не е безопасно да се върне във Великобритания.

Адвокатите на херцога на Съсекс твърдят, че той се е родил с риск за живота си, който продължава да съществува и до днес. "Докато ролята му в институцията се е променила, профилът му като член на кралското семейство не се е променил. Нито заплахата за него и семейството му", се твърди в документите по делото.

Уточнява се още, че Хари и Меган само плащат за охраната си след напускането на кралския двор, но тя не е достатъчна, за да им осигури тази сигурност, която би могла, когато в защитата им са включени полицейски и специални части, служещи на държавата.

Снимка 521927

Източник: GettyImages

Ако искът на херцога на Съсекс бъде одобрен, това може да придвижи делото до Върховния съд. И така ще се създаде абсолютен прецедент, при който член на британското кралско семейство съди държавата. Кралицата е уведомена за действията на внука си, но не е ясно каква е нейната позиция в тази ситуация, предава The Sun.

Разходите за сигурност винаги са били спорен въпрос за кралското семейство, като нито Бъкингамският дворец, нито правителството обсъждат договореностите публично. Тъй като охраната се плаща от публичната каса, където са парите на всички британски данъкоплатци, често се чуват мнения, че полицейската защита не трябва автоматично да се предоставя на неработещи кралски особи и по-далечните членове на семейството, защото това са големи допълнителни разходи.

Така сега на прицел е и принц Андрю, на когото му бяха отнети всички титли и звания и най-вероятно ще остане и без полагащата му се охрана като син на кралицата. Принц Хари пък е отправил предложение към Скотланд Ярд да плаща за защита за себе си и семейството си, но има законови пречки, които не позволяват това да се случи, предава Guardian.

Принц Хари, Меган Маркъл, първият рожден ден на Лилибет Даяна и как ще го отбележат в кралския двор

Поредният жест на кралицата към Хари и Меган

Правнуците са й скъпи

А частните охранителни фирми определено не могат да осигурят същото ниво на протекция, макар и срещу огромни суми. Също така нямат достъп до секретна информация и такава от разузнавателните служби, което може да се окаже решаващо от гледна точка на евентуална заплаха.