През март, 2020 г., още в самото начало на пандемията, 64-годишният крал стана първият държавен глава, заразил се с Covid-19. А сега принцът отново е принуден да се бори с болестта.

Принцеса Шарлийн, принц Алберт и новината, че тя се е завърнала в Монако след лечение

По-добре ли е принцеса Шарлийн

Новини от кралския двор на Монако

"Дворецът на принца съобщава, че принц Албер е дал положителна проба за Covid-19", се казва в официало изявление от кралския двор в Монако. "Добрата новина е, че той няма изявени симптомно и здравословното му състояние не е причина за безпокойство. Принцът дори продължава да работи от разстояние и остава в постоянен контакт с членовете на своя кабинет и близките си сътрудници.

Според предварителните планове, Албърт трябваше да отпътува за Ню Йорк преди ден, за да присъства на церемония, организирана от университета Стоуни Брук, Лонг Айлънд. По време на церемонията, той трябваше да получи специално отличие за заслуги в екологогия и по-специално за отдадеността си опазването на океаните.

Принц Албърт на възпоменателната служба на принц Филип в Уестминстърското абатство

Източник: GettyImages

Принц Албърт на възпоменателната служба на принц Филип в Уестминстърското абатство

Една от последните публични изяви на принца беше на 29 март, когато той пътува до Лондон за възпоменателната служба на принц Филип в Уестминстърското абатство. Той беше една от многото европейски кралски особи, които се появиха на събитието, наред с кралица Елизабет, принц Чарлз и други висши членове на британското семейство.

През декември 2020 г. Алберт сподели пред People, какви са последствията за него от срещата му с коронавирус. Описвайки първоначалната си инфекция като "много лек случай", той каза, че има "моменти на силна физическа умора и пристъпи на сънливост" дълго време след поставянето на диагнозата.

Принц Алберт, Шарън Стоун и появата им на премиерата на "Смъртта може да почака" в Монте Карло

Актрисата, с която принц Алберт замени Шарлийн

Изборът не е случаен

Алберт наскоро се събра отново със съпругата си принцеса Шарлийн след четиримесечния ѝ престой в швейцарска клиника, където се лекуваше от дълбоко физическо и емоционално изтощение. Тя се завърна у дома при съпруга си и близнаците си принц Жак и принцеса Габриела миналия месец.