Вчера, 8 декември, се проведе тазгодишното издание на конкурса Мис Вселена. В него взеха участие представителки на близо 90 страни от целия свят, а най-красивата от тях вече се радва на своята корона.

26-годишната Зозибини Тунзи от Южна Африка е новата носителка на титлата Мис Вселена. Работи в сферата на ПР-а, но се занимава активно и с каузи срещу насилието по полов признак.

Нейната платформа са социалните мрежи, в които се опитва да промени заложените полови стереотипи, които са предимно негативни за нежния пол.

Снимка 456586

Източник: GettyImages

Тунзи е поддръжник на естествената красота и призовава дамите да се харесват такива, каквито са. А нейният външен вид се превърна във водещата тема преди и след конкурса за красота.

Снимка 456588

Източник: GettyImages

Подгласнички на Мис Вселена станаха Мис Мексико и Мис Пуерто Рико, които можем да определим като типични представителки на конкурсите за красота. Но цветнокожата Зозибини с късата коса успя да грабне короната под носа им.

Снимка 456585

Източник: GettyImages

Южноафриканката каза, че е израснала в свят, където жените като нея - със същите кожа и коса, никога не са се смятали за красиви. Но смята, че е крайно време това да спре. Тя иска да промени тези стереотипи, за да могат цветнокожите жени и деца да видят в нея пример, че и те носят своята красота, пише CNN.

Снимка 456592

Източник: GettyImages

И именно спечелването на международния конкурс със сигурност е най-добрият начин, по който Тунзи може да постигне своята цел. Тя дава и пример със себе си и с това, че всяка сутрин се поглежда в огледалото и си казва, че е красива, способна и интелигентна.

Снимка 456590

Източник: GettyImages

А отговорите на въпросите, които даде в един от кръговете на надпреварата, със сигурност ще послужат за вдъхновение на много дами.

Снимка 456589

Източник: GettyImages

Според Мис Вселена най-важното умение, на което трябва да се научат момичетата, е лидерството. Жените са най-силните същества на тази планета, затова трябва да могат да получават всяка възможност, трябва да знаят как да се борят за нея. 

Мис България 2019, Радинела Чушева и коя е новата носителка на короната

Ето я новата Мис България

На кого предаде короната Теодора Мудева

Зозибини има и своята позиция относно климатичните промени, които отдавна са глобален проблем. Тя смята, че световните лидери имат своята важна роля, но тази на всеки отделен човек е не по-малко важна. И всички трябва да се присъединим към детските протести, лице на които стана Грета. Защото бъдеще е за всички.