След като Илон Мъск изстреля своята Tesla Roadster в орбита, всички са в очакване каква ще бъде следващата стъпка на големите играчи, прекрачваща границите на нашата планета. Заявката идва от компанията за самолетостроене Boeing.

Нейният изпълнителен директор Денис Мюленбург за пореден път напомни на Мъск, че му диша във врата. Дори сега стига по-далеч в смелите си изказвания, заканвайки се да приземи обратно суперавтомобила на собственика на Space X.

Снимка 351028

Източник: Facebook / POLITICO Live

Двете компании са в открито съревнование от миналата година, а целта е една и съща - Марс. Преди няколко месеца Мюленбург заяви своята убеденост, че първият човек, който ще стъпи на Червената планета, ще стигне до нея с ракета на Boeing. С подобна ще се върне и колата на Мъск.

Снимка 351026

Източник: Facebook / NASAs Space Launch System

Всичко това ще се случи в рамките на следващите десет години. Същият срок си постави и основателят на Space X. Затова няма съмнение, че борбата ще е безмилостно жестока.

Компанията, занимаваща се предимно със създаването на пътнически самолети, от няколко години работи усилено в колаборация с NASA по проекта Space Launch System. Daily Mail припомни, че това, според някои, й дава значителна преднина пред космическия проект на милиардера Мъск.

Колко готови сме за живота на Марс

Колко готови сме за живота на Марс

Теория и практика на оцеляването

Докато той прави опит след опит и изстрелва ракети, от разработчиците от Boeing се очаква да поставят на площадката за излитане своята супер ракета за първи път през следващата година. Първата мисия с астронавти на борда пък е насрочена за 2023 г.