2020 г. бе необичайна в доста направления, а спортистите се оказаха едни от най-потърпевшите от пандемията и наложените заради нея рестрикции. Редица спортни събития бяха отменени или отложени, което доведе след себе си и до огромни загуби.

Джейк Пол, Конър Макгрегър и словесните атаки срещу ирландеца

Ще си изпроси ли Джейк Пол мач с Конър Макгрегър

Светът сигурно е полудял

Именно по тази причина традиционната класация на Forbes за най-високоплатените спортисти в света този път е повече от интересна. Оказва се, че тези в топ 10 са прибрали брутна печалба от 1.05 милиарда долара в последните 12 месеца, което е с цели 28% повече в сравнение с 2019 г.

Друга изненада, и то на върха на класацията, е Конър Макгрегър. ММА боецът е обявен за най-високоплатения спортист на 2020 г. с общи приходи от 180 милиона долара.

Но бързаме да уточним, че голяма част от тях - 150 милиона, се дължат на продажбата на мажоритарния му дял акции за марката уиски Proper No. Twelve. Още осем са от други източници извън спорта и само 22 са от излизанията му на октагона.

Така Макгрегър влиза едва за втори път в подреждането - първият бе след мача с Флойд Мейуедър, от който прибра 99 милиона през 2018 г., но вече може да се похвали и с челната позиция.

Ирландецът стана и едва третият спортист, успял да спечели в рамките на година повече от 70 милиона долара извън спорта, докато все още има активна кариера. Преди него са само Роджър Федерер и Тайгър Уудс.

В топ 10 на Forbes има още трима други спортисти, натрупали повече от 100 милиона за изминалата година. На второ място е Лео Меси с общо 130 милиона, 97 от които са благодарение на договора с Барселона. Трети е Кристиано Роналдо със 120 милиона долара - 70 от Ювентус и 50 милиона приходи извън терена.

Дак Прескот от Националната футболна лига на САЩ също прехвърля прага със своите 107.5 милиона долара, 97.5 от които са благодарение на спортната му кариера. Легендата на Лейкърс Леброн Джеймс остава на пета позиция и под психологическата линия със своите 96.5 милиона, от които цели 65 е изкарал извън баскетболното игрище.

Шести е Неймар с 95 милиона, 76 от които дължи на отбора си ПСЖ. На седма позиция е Роджър Федерер с 90 милиона, натрупани през последната година, в която лекуваше контузия и бе извън корта, благодарение на спонсорства с различни луксозни марки. Ето това се казва името ти да работи за теб...

Пейдж Спиранак, Том Брейди и как за малко да видим секси снимки на голфърката

Как Том Брейди ни лиши от секси снимки на Пейдж Спиранак

Този човек отне щастието на милиони мъже

На осмо място е Люис Хамилтън с общо 82 милиона - 70 от които от Формула 1 и 12 от рекламни кампании. Девети е Том Брейди и неговите 76 милиона, поделени почти по равно - 45 от спорта и 31 от други дейности. Последен в подреждането е Кевин Дюрант със 75 милиона долара - 31 от баскетбол и 44 от бизнес начинанията му.