През декември миналата година Оливия Хъси и Леонард Уайтинг обвиниха Paramount в сексуална експлоатация заради голата сцена в "Ромео и Жулиета" на Франко Дзефирели. Причината: двамата са били още тийнейджъри, докато снимат филма. Било им е казано, че кадрите обезателно трябва да се заснемат, в противен случай продукцията е щяло да се провали.

По заведеното от Оливия Хъси и Леонард Уайтинг дело вече има своето развитие. Миналата седмица стана ясно, че в свое предварително решение съдия Алисън Макензи заема страната на студио Paramount и отхвърля твърдението, че във филма от 1968 г. са малтретирани деца. Според нея няма убедителни аргументи за това, че филмът е "достатъчно сексуално внушаващ от гледна точка на закона".

Актьорите, които по време на снимките на "Ромео и Жулиета" са на 15 и 16 години, планират да обжалват. По думите на адвоката им Соломон Гресен деца няма как да се съгласят с използването на "тези кадри" и печелят от тях без да са дали съгласие. Той ги нарече "много млади наивни деца от 60-те години на миналия век, които не са разбирали какво ги очаква".

Оливия Хъси и Леонард Уайтинг

Източник: GettyImages

Оливия Хъси и Леонард Уайтинг

Оливия Хъси и Леонард Уайтинг твърдят, че на снимачната площадка са се държали така, сякаш изпълняват полов акт, в следствие на което са претърпели психически и емоционален стрес и дори са губили възможности за работа. Обезщетението, което са искали за това, е 100 милиона долара, пише Guardian.

От Paramount наричат спомените на актьорите "напълно фалшиви и лъжесвидетелства".

В отговор двамата казват: "Чакахме 55 години за справедливост. Предполагаме, че ще трябва да почакаме още", очевидно намеквайки, че нямат намерение да се откажат от делото.

Оливия Хъси, Леонард Уайтинг и защо актьорите от "Ромео и Жулиета" отправиха искане към съда

Голите сцени, заради които Ромео и Жулиета отиват в съда

Защо се стигна дотук

Франко Дзефирели, режисьорът на "Ромео и Жулиета" от 1968 г., почива през 2019 г., като по-рано тази година синът му Пипо Дзефирели разкритикува позицията на двамата актьори с обяснението, че сцената е "далеч от порнографска".