В ерата на смартфоните сигурността и поверителността на личните данни е мираж дори за най-богатите, влиятелните и запознатите с технологиите личности, както стана ясно от наскоро разразилия се скандал между Джеф Безос и принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Джеф Безос, Мохамед бин Салман и как принцът на Саудитска Арабия хакна телефона на милиардера

Кой и как хакна телефона на Джеф Безос

Да излъжеш най-богатия човек в света

От щаба на Безос разкриха, че хора на Салман са успели да проникнат доста лесно в телефона на шефа на Amazon, като "вратичката" е била в приложението WhatsApp, собственост на Facebook.

Дали заради скандала с Безос или подтикнат от собствени възгледи и информация Илон Мъск също атакува WhatsApp, като съобщи в Twitter, че новото емоджи на мрежата идва с "безплатен телефонен хак".

Не е става ясно дали новото емоджи във формата на ръка на робот по неведоми за нас пътища представлява пукнатина в защитите на WhatsApp, или изявлението е просто спонтанен ритник от Мъск за така или иначе компрометираната социална платформа.

Въпреки че звучи невероятно, по никакъв начин не изключваме възможността на пръв поглед безобидното емоджи да има свойствата на хакерски инструмент.

iMessage, Google, Project Zero и голяма врата за хакерите

Google предупреждава: iMessage е голяма врата за хакерите

Откриха сериозни пробиви в сигурността на iMessage

Припомняме, че пробивът в телефона на Безос се е случил чрез изпратено към него видео от няколко мегабайта, също толкова неподозрително, колкото е емоджито, което милиардерът дори не е отворил.