В последните години Aшли Греъм се превърна в лицето на една доскоро нова, но сега сякаш напълно естествена вълна в модните среди - модели с наднормено спрямо обичайните за тях разбирания за тегло. 

Като всяко явление, което набира сериозна популярност, и plus-size модата влезе в полезрението на изследователите, интересуващи се от ефекта от него. А резултатът, до който са стигнали изследователите от University of East Anglia, е следният.

Снимка 364468

Източник: iStock

Една трета от изследваните жени жени подценяват своето наднормено тегло, в сравнение с една четвърт преди 20 години. Подобна тенденция се забелязва и при мъжете.

Това е притеснителна от гледна точка на факта, че все по-малко хора правят опити да свалят тегло, когато това е препоръчително. Така се стига и до нарастващ брой здравословни проблеми. Общият брой участници в изследването е 23 000.

Модели като Ашли Греъм променят значително представите на обществото що е то нормално тегло. Така затлъстяването постепенно излиза от рамките на необичайното и неприемливото, за да среща все по-голямо одобрение.

Все пак, щом Ашли може да бъде известна, успешна, богата и най-вече модел, защо и ние да не можем, въпреки тлъстинките по корема и целулита по бедрата и задните части?! Именно в това мислене много жени намират утеха и загърбват диети и упражнения.

Освен това, модните брандове също се възползват и plus-size тенденцията и вече в някои магазини е по трудно да се намерят дрехи размер S, отколкото XL, пише Daily Mail. Разбира се, в това няма лошо, защото модата не бива да бъде дискриминираща.

Но въвеждането на пълничките мъже и жени като стандарт и пример за подражание може да има неприятен ефект в близко и далечно бъдеще. Никоя крайност не е за предпочитане и лансиране и забраната на моделите с анорексични тела на модния подуим в някои страни доказа това.

Ашли Греъм без фотошоп

Ашли Греъм без фотошоп

Какво рекламира plus-size моделът

Но явно модните среди са способни да изпадат в крайности, а представителите й изпълват изцяло със съдържание определението пример за подражание. Да, Ашли може да е успяла именно заради теглото си, но дали ние няма какво повече да покажем? А и късметът не сме усмихва на всеки...