Цeните на двустайните апартаменти в София са близо два пъти по-високи от тези в Минеаполис, съобщи сайтът Profit.bg.

Според обяви жилище в Минеаполис с чиста площ от 56 квадрата в предградията, построено през 1970 г., струва 46 200 долара (31 100 евро). Подобен апартамент у нас струва 60 000 евро.

Американските апартаменти стават изключително изгодни за европейците заради поскъпването на еврото спрямо долара и ипотечната криза в САЩ, признават анализатори.

Сравнявайки цените на имотите у нас и в Щатите, те си задават въпроса защо апартаментите в България се продават толкова скъпо, имайки предвид разликата в стандарта на живот на хората от Минеаполис и софиянци.

Жилищата у нас са по-скъпи не само от американските, но и от европейските.

Например апартамент в Берлин излиза по 1000 евро квадратният метър.

За сравнение у нас в центъра на София жилищата вече минаха 2000 евро.

Двустайният апартамент е най-продаваният у нас. Сделките за този тип жилища формират над половината от общите продажби.

Приходите от сделки с имоти в България пък са се увеличили с 2,36 млрд. евро, което прави ръст от 26 на сто в сравнение с 2006 година.

Mеждувременно проучване на Colliers International твърди, че цените на имотите в София са се повишили средно с 30 на сто през втората половина на миналата година.

Апартаментите в района на Докторската градина остават най-скъпи - над 2000 евро квадратът. С една трета са поскъпнали имотите в кварталите "Лозенец" и "Иван Вазов".

Модерният напоследък кв. "Манастирски ливади" достигна нива от над 1000 евро за квадратен метър, което е увеличение с една четвърт.

От новоразвиващите се райони кв. "Гоце Делчев" е най-скъпият квартал. Средната цена на квадратен метър за апартаментите там е 1144 евро.

Като цяло цените на имотите в строеж са с 20 на сто по-ниски, отколкото на завършените, показва изследването.

Профит.bg