Пред последните години все повече знаменитости говорят открито за психичното здраве и насърчават грижата за него, като дават лични примери. Една от тези известни личности е и Дакота Джонсън.

Трейлър на Madame Web с Дакота Джонсън и Сидни Суийни

Дакота Джонсън се впуска в света на супергероите

Трейлър на Madame Web

Нейното застъпничество за каузата дори ѝ донесе наградата 2023 Hope Award for Depression Advocacy, която ѝ бе връчена по време на годишното събитие на организацията Hope for Depression Research Foundation в Ню Йорк.

При получаването на отличието си актрисата от "50 нюанса сиво" изнесе вдъхновяваща реч. Тя разкри, че човекът, който най-много я подкрепя в личната ѝ борба с депресията, е половинката ѝ Крис Мартин. Дакота Джонсън обаче не скри, че се е почувствала напрегната в момента, в който е разбрала, че ще получи точно тази награда от фондацията.

Първоначално се е запитала как те всъщност са разбрали за проблемите ѝ с психичното здраве. След това обаче си е дала сметка, че досега наистина е говорила доста и то съвсем открито по темата.

"Ако моите думи, с които искам за вдъхна надежда, или пък думи, в които някой се припознава, могат да помогнат на човек да се почувства малко по-добре или по-малко самотен в борбата си, тогава наистина има полза от мен", казва в речта си Дакота Джонсън.

Тя допълва, че когато говори за депресия или тревожност, често го прави по много самоироничен начин и не крие, че ѝ е по-лесно да "погледне" проблема в очите, ако го "маскира като комедия". За психичните проблеми актрисата признава, че е научила и един голям и полезен урок - че те не се преодоляват бързо и окончателно.

Битката на Дакота Джонсън с депресията и тревожността всъщност започва още в тийнейджърските ѝ години, след като родителите ѝ Мелани Грифит и Дон Джонсън се развеждат през 1996 г., пише Hello. Още тогава актрисата започва да ходи на терапия, от която споделя положителния си опит.

Дакота Джонсън с майка си Мелани Грифит и баща си Дон Джонсън)

Източник: GettyImages

Дакота Джонсън с майка си Мелани Грифит и баща си Дон Джонсън)

"Някак органично се натъкнах на много различни типове хора и начини на терапия, докато израснах. Развих склонността и любопитството да помагам на другите и на себе си."

Дакота Джонсън в Daddio - новия й филм с Шон Пен

Дакота Джонсън - неузнаваема като платинено руса блондинка

И, разбира се, изглежда страхотно

Колкото до справянето с трудните си моменти, Дакота Джонсън издава, че ги преодолява с различни активности. Сред тях освен терапията, са медитацията, техники за дишане, йога, разходки, плуване, прекарване на време с любимите хора, както и сред природата.