Брайън Мей е от музикантите, които отдавна са записали името си в историята на музиката. Роденият във Великобритания китарист е съосновател и част от Queen - една от най-емблематичните рок групи на всички времена.

Queen, Даяна Рос, Брайън Мей, Андреа Бочели и кой ще пее на концерта за платинения юбилей на кралица Елизабет

Изненадата, която Брайън Мей готви за кралицата

Какво да очакваме от концерта за платинения юбилей

Затова съвсем естествено бе голямото признание, което музикантът получи преди броени дни. Той беше посветен в рицарско звание от самия крал Чарлз на специална церемония в Бъкингамския дворец.

Титлата "сър" бе връчена на Брайън Харолд Мей както за приноса му към музиката, така и заради благотворителните инициативи, с които се занимава активно в последните години. Китаристът е ревностен защитник на хуманното отношение към животните.

Още през 2007 г. Мей става доктор по астрофизика към английския Imperial College, а пред 2010 г. се включва към организацията Save Me, свързана с грижа към животните. Сред нейните основни цели са борбата срещу безпризорния и нерегламентиран лов на бозайници, пише Loudwire.

Церемонията по връчване на рицарското звание бе и шанс за Мей да се завърне отново в Бъкингамския дворец. Преди по-малко от година рок музикантът се включи към пищните тържества, посветени на платинения юбилей на кралица Елизабет II, отбелязващ 70 години от ѝ качване на трона.

В своя Instagram профил 75-годишният Брайънс сподели снимка, в която крал Чарлз е положил меч на едното му рамо. И явно е толкова щастлив от високото признание, че единственото, което коментира към кадъра, е лаконичното "Без думи!".

Queen, Фреди Меркюри, “Face It Alone”, The Miracle и неиздаваната досега песен на групата

Скритото съкровище на Queen

Фреди Меркюри както не сме го чували досега

И все пак допълва, че приема рицарството не толкова като на награда, а по-скоро като стимул да продължа да се бори за каузата, в която вярва - справедливост за тези, които нямат право на глас. И че ще се опитва всячески да бъде достоен за оказаната чест.