В пика на пандемията от COVID-19 Бил Гейтс обяви, че е вложил 300 милиона долара в разработването на ваксина срещу вируса. А плановете му са да се произведат толкова бройки, че да стигнат за цялото население на планета. 

Докато едни повдигаха вежди от недоумение дали подобен мащабен проект може да бъде изпълнен, а други адмирираха плановете на основателя на Microsoft, веднага се намериха и трети, които да създадат конспиративна теория по случая. И тя гласи: Гейтс иска да чипира всички чрез ваксините

В свое телефонно интервю от тази седмица, цитирано то Business Insider, милиардерът отговаря на тези подозрения. По думите му, той никога не е имал нищо общо с какъвто и да е било проект с микрочипове.

Бил и Мелинда Гейтс

Източник: GettyImages

Бил и Мелинда Гейтс

"Дори ми е трудно да отрека всичко това, защото е толкова глупаво и странно", заяви Гейтс.

Той поясни, че има нужда от единна система, за да се знае кои деца имат ваксина за морбили и кои - не. Ще бъде важно да е ясно и на кого са поставени от новите ваксини, които са в процес на разработка, но категорично отрече това да става с помощта на инжектирани микрочипове. Не обясни обаче по какъв начин ще се случва все пак това.

Бил Гейтс, ваксината срещу коронавируса и какво може да забави масовото й разпространение

Неочакваните пречки пред ваксината на Гейтс срещу COVID-19

Не всичко върви по план

Предприемачът и филантроп, който от години се занимава с набавянето на ваксини за бедни страни, пръв предупреди за идващата пандемия, но тогава сякаш никой не му повярва. А днес отново е изправен пред сериозни съмнения доколко са чисти намеренията му.