Анджелина Джоли е посланик на добра воля на Върховния комисар по проблемите на бежанците към ООН. Тя е посетила десетки страни, в които е имало хуманитарни катастрофи, включително в Косово, Кения, Йордания, Тайланд.

Откакто има Instagram профил, Анджелина Джоли основно го използва, за да популяризира хуманитарни проблеми, на които не престава да търси решение през годините, като подпомага със средства десетки организации по света.

Както може да се предположи, Анджелина Джоли не остана безучастна и към случващото се между Русия и Украйна в момента. От началото на военните действия тя не спира с публикациите в своя Instagram профил, където изказва подкрепата и загрижеността си към хилядите невинни хора, останали без покрив над главите си.

Анджелина Джоли, бежанците, хуманитарните кризи и пристигането й в Йемен

Анджелина Джоли - за бежанците и Украйна

Хуманитарните мисии на актрисата

Нещо повече, през последните дни тя дори отиде в Украйна. Актрисата посети гарата в украинския град Лвов, за да се срещне с хора, разселени от войната с Русия. Там тя се срещна с доброволци, работещи с бежанците, които й обясниха, че всеки от дежурните психолози разговаря с около 15 души на ден. Много от децата, които се намират на гарата са деца на възраст от две до 10 години, уточняват от CNN.

"Те сигурно са в шок... Знам как травмата засяга децата. Знам, че трябва да има някой, който да показва колко са важни, колко са важни гласовете им, знам колко изцеляващо е това за тях", споделя Джоли за случващото се. 

Анджелина Джоли, Украйна, бежанската криза и каква е позицията й

Категоричната позиция на Анджелина за Украйна

Актрисата не остава безмълвна

Малко преди да напусне гарата се чуват сирени за въздушно нападение. От кадри в социалните мрежи се вижда как Джоли и придружаващите я лица бързат по улицата на фона звука от сирените. Чува се и как на въпрос "Как сте?", Джоли казва: "Добре съм."

Освен гарата в Лвов, Анджелина Джоли посети и болница, за да се срещне с деца, ранени при нападението на железницата в Краматорск.

Актрисата не пропусна да отиде и до детския рехабилитационен център "Хармония" в град Борислав, където освен че си поговори с децата от Луганска област, ги зарадва и с много подаръци, пише Guardian. 

За пристигането на Анджелина Джоли в Украйна първоначално се разбра от случайни кадри, разпространени в социалните мрежи, на които се вижда как тя влиза в местно заведение.