Днес, 21 април, легендарната гимнастичка на България - Мария Гигова, празнува своя 70 - годишен юбилей!

Честването на юбилея на великата Мария ще се проведе по време на Световната купа по художествена гимнастика в ,,Арена Армеец" на 5 май.

Гигова е първата елитна гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята нах удожествената гимнастика( 1969, 1971 и 1973).Постижението й е вписано в книгата на рекордите Гинес.

За феноменалната й спортна кариера тя бе отличена с титлата "Гимнастичка на 20-ти век" на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика. Тя е носител на титлата" Жена на годината 2000" на Кеймбриджкия Биографичен център.

Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна Академия( 1985-1989 г), автор е на илюстрираната книга "Лаври от красота"( 1988г , Япония) и Главен редактор нас писание "Красота" (2002 - 2004).

Това, което може би не знаете за нея е, че е изкуствовед, голям любител на живописта и графиката,с трахотна баба на един прекрасен внук и обичан член на своето семейство.

Във връзка със 70-годишния юбилей на Мария Гигова, президентът Румен Радев ще я награди с Орден "Стара планина" първа степенз а изключително големите заслуги за развитието на спорта.