За разлика от повечето автомобилни производители, които предпочитат да ограничат практичността за сметка на ефикасността, създаденият от унгарци Antro Solo предлага доста пространство и може да бъде използван съвсем спокойно от трима човека в ежедневието.

Прототипът е направен изцяло от композитни материали като карбон и благодарение на това тежи само 270 кг. Седалките са три, наредени в триъгълна форма: шофьорът седи по средата отпред, а возещите се са зад него - от двете му страни.

Малкото тегло и много добрата аеродинамика спомагат за много ниския разход, вариращ между 1,5 и 2 литра на 100 км. Въпреки това максималната скорост достига до 140 км/ч.

Източниците на задвижване са три: слънчева енергия, човешка сила и стандартна хибридна система между електромотор и двигател с вътрешно горене.

Бензиновият мотор може да се задвижва както от бензин, така и от етанол, но е предвиден само за дълго шофиране. Късите разстояния, между 15 и 20 км, могат да се осъществяват благодарение на слънчевата енергия, доставяна от соларните панели, монтирани по цялата дължина на покрива на прототипа. Благодарение на монтирани в кабината педали може да бъде доставяна енергия чрез генератора и събирана в батериите, което подпомага за движението на колата само чрез електричество.

Колата вече е построена и е изложена в Музея по транспорт в Будапеща. Масово производство се предвижда през 2012 г., като цената на Antro Solо ще варира около 12 000 евро. Планира се и създаването на по-голям модел, наречен Duo, който ще предлага място за шест човека, но всичко останало ще е идентично с Antro Solо.

Агенция Speed-Press