The Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) е американска неправителствена организация, занимаваща се с обработка и анализ на пътно-транспортните произшествия и изготвяне на стратегии за намаляването и предотвратяването им.

Миналата седмица те излязоха със списък на най-безопасните автомобилни модели за 2008. В най-престижната категория попаднаха 34 автомобила, спрямо само 13 за изминаващата 2007.

Хонда и Форд намериха място в тази група с по 7 модела, следвани от Фолксваген, Субару и Хюндай.

За да попаднат в тази категория, институтът изисква колите да имат ESC (електронен контрол за безопасност), система, която посредством специални сензори преценява дали има опасност водачът да загуби контрол върху колата и се намесва автоматично за да възстанови стабилността и да запази курса на автомобила.

Според някои проучвания броят на катастрофите би спаднал с до 30% ако всяко МПС бъде снабдено с подобна система. А според председателят на IIHS категоризацията, направена от тях, би трябвало да помогне на  купувачите на автомобили да направят по-лесно избора си, без да  се налага да сравняват резултатите от многобройни тестове.