Тази Alfa Romeo Spider е една от колите на Мохамед Али, която има доста интересна история. Малкият кабриолет, който е произведен през 1976, е купен от великия боксьор в същия ден, в който той е твърдо решен да си купи луксозната лимузина Rolls-Royce Corniche. В крайна сметка Али купува и двете в този ден, а въпросната малка Alfa остава негова собственост в продължение на много години след това. До началото на тази година, когато стана ясно, че автомобилът ще бъде предложен на търг.

Снимка 422217

Източник: Facebook / Tradeway Autos

Все още остава мистерия дали италианският автомобил е бил планирана покупка или Али просто се е влюбил от пръв поглед и е купил колата импулсивно. Така или иначе, автомобилът се озовава в ръцете на третата съпруга на боксьора - Вероника Порше - която обаче така и не го подкарва, тъй като не умеела да борави с ръчни скорости.

Впоследствие Мохамед Али подарил колата на своя верен приятел Тим Шейнахан, чието семейство я съхранявало в продължение на четири десетилетия. В резултат на това, автомобилът е имал само двама собственици, а сервизната му история е безупречно документирана.

Снимка 422219

Източник: Facebook / Fiatisti

С него вървят първите документи, в които пише името на Али, а марката е изписана "Alfa Romero", което е често допускана техническа грешка в Щатите. Продава се и в комплект с две снимки, на които до колата се виждат съответно Мохамед Али и автомобилният колекционер и шоумен Джей Лено.

Alfa Romeo Spider се произвежда в продължение на 40 години и от модела на бял свят излизат четири поколения. Автомобилът е представен на автомобилното изложение в Женева през 1966 и е последният проект на основателя на италианското дизайнерско студио Pininfarina - Батиста Пининфарина. До 1993 са произведени общо 130 000 бройки.