Eдин от най-великите рекламисти на нашето съвремиe - Луис Басат, идва в България в края на ноември.

Проектът "Луис Басат и креативността" включва изложба на съвременно каталунско изкуство в Квадрат 500 и лекция за креативността и представяне на книга (на 30 ноември от 17.00 часа в аулата на СУ "Св. Климент Охриски").

Луис и Кармен Басат създават една от най-богатите колекции на съвременно изкуство в Каталуния - 3000 произведения, събирани в продължение на 48 години. Сред художниците са имена като Чиида, Мирó, Тàпиес, Домингес, Агилар, Клавé, Гиноварт и др. Изложбата, която се открива на 29 ноември и ще продължи до 15 януари догодина, в Квадрат 500 е първото показване на част от тази колекция извън Испания.

Родът на Луис Басат тръгва от Шумен. През 1912 семейството се мести в Истанбул, минава през Корфу и се установява в Барселона. Именно Луис Басат е човекът с български корен, който застава начело на екипа, ръководил церемониите за Олимпийските игри в Барселона.

Снимка 264485

Той е доскорошeн президент на групата "Басат Огилви Иберия" и нейн творчески директор за Европа, основател на Института за творческо развитие "Басат Огилви", носител на над 400 отличия в областта на рекламата и номиниран за най-влиятелен рекламист на ХХ век.

Луис Басат е доктор хонорис кауза на Европейския университет в Мадрид, ревностен фен на футболен клуб "Барселона" и един от кандидат-президентите на клуба.

Проектът се осъществява в сътрудничество с Националната галерия и с подкрепата на ДКИ към МВнР, Министерството на културата, Столична община, Испанското посолство и институт Сервантес.