Изложбата "Хронотопи" е развитие, ново осмисляне и радикализиране на артистична платформа, която защитава пластическото изговаряне като идиоматичен израз на психични и духовни съдържания.

Пространствените композиции "Завесите", "Делници", "Четири сестри", "Сватбите", "Нощите", "Дневник" и видеофилма "Виждам една поляна...", взаимодействат, допълват се, изграждат единна, смислова и емоционална среда.

Изложбата провокира раздвижване на емоционална и духовна памет, репреживяване, интроспектива, вглеждане в спомена, в разказа на рода за делниците и празниците, сватбите и смъртите, страстите, надеждите и илюзиите.

"Хронотопи" са местата на преживяното със следи, отпечатъци на устойчиви, обсесни конструкции, инстинкти и импулси, моделиращи живота. Раздвижени са мистично значимите фигури на мъжкото и женското начало, на архетипите, енергиите на ероса, страхът от смъртта, копнежът и поривът към свещеното.

Художественият образ е потърсен със символизация на форми с различими функции от бита - завеси, легла, паравани, куки, канчета, було, вързопи - вещите, които носят белезите на преживяното, очертанията на живота, видян като банално - профанен или ритуално - сакрален.

Пластическото изразяване на тези съдържания разчита на скритата енергия и семантична сила на материали като: въглени, пепел, сажди, восък, парафин, тензух, вата, воал.

Заявената артистична стратегия се съпротивлява на лесно достъпната и консумативна нагласа за култура, и утвърждава разбирането за изкуството като себепознаване и себеразкриване.

Изложбата ще бъде открита на 1 декември /вторник/ 2009 г. , 16 - 18 часа в изложбена зала "Райко Алексиев", ул. "Раковски" 125