Вече са ясни 15-те финалисти в конкурсната програма на предстоящото издание на фестивала „Бургас и морето".

От общо 73 постъпили песни журито чрез гласуване определи окончателните финалисти.

Сред тях са Графа, Дичо, Орлин Павлов, Б.Т.Р. и доста млади имена от българската музикална сцена, което потвърждава амбициите на организаторите да обновят изцяло фестивала и неговото звучене.

Вечерта на 2 август на сцената в Бургас ще бъдат представени 15-те селектирани песни, от които журито и публиката ще трябва да изберат своя фаворит.

26-тото издание на конкурса „Бургас и морето" цели създаването и популяризирането на нови български песни, затова от тази година ще се провежда само в една категория - за най-хубава песен.

Новият регламент предвижда еднаква тежест на вота на публиката и журито, чийто председател е проф. Виктор Чучков.

Бургас и морето" има и рекорден за историята си награден фонд - победителят ще получи 25 000 лева и заснемане на видеоклип към песента, вторият - 15 000 лева , а третият - 8 000 лева.

Конкурсната програма ще бъде излъчена директно по bTV на 2 август, а песните ще бъдат изпети в съпровод на оркестър "Горещ пясък". Водещи на събитието ще бъдат Орлин Горанов и Мария Илиева.

Във втората вечер на фестивала публиката ще чуе най-добрите български летни хитове в изпълнение на група „Акага" и приятели, както и на финалистите на Music Idol - Тома, Нора, Деница, Шанел, Ясен и Тео.