Една от легендите на хип-хоп културата и пионер на hip-hop/jazz жанра  - Guru е починал на 19 април, след продължителна битка с рака. Той бе само на 43.

Информацията за тъжната вест бе публикувана в официалния блог на другата половина от Gangstarr - диджея и продуцент DJ Premier.

Роденият в Бостън MC бе част от дуото GangStarr заедно с партньора му DJ Primier. Те нашумяха през 80-те и 90-те с хита си Words I Manifest, последван от дебютния албум No More Mr. Nice Guy. След това те издават 6 студийни албума, а през 2003 г. се разделят и се съсредоточават върху солови проекти.

"Светът загуби един от най-добрите MC-та и хип-хоп икони на всички времена - моят скъп приятел, партньор и брат, Guru. Той се бореше с рака повече от година и накрая загуби тази битка", се посочва в официалното изявление на продуцента Solar, дългогодишен партньор на Guru.

Тогава се появява и емблематичната поредица Jazzmatazz, която включва 4 диска издадени в периода 2003-2007 г. За мнозина това са едни от най-успешните албум в смесения жанр "hip-hop/jazz".

Тук може да прочетете предсмъртното писмо на Guru, с което той се обръща към феновете и близките си.