Southbank Sinfonia - най-известният британски оркестър за млади изпълнители и водеща школа в страната проведе за първи път в историята прослушване за набиране на нови музиканти не чрез лична среща, а с помощта на уникалната технология за „персонална" видеокомуникация TelePresence на Сиско.

В прослушването се включиха талантливи млади изпълнители от Глазгоу, Мадрид, Ню Йорк и Оукланд.

Те се „срещнаха" виртуално и свириха пред академичното жури без да се налага да напускат своя град.

Всичко това стана възможно благодарение на технологията на Сиско, наречена TelePresence.
Качеството на звука и видеото във висока дефиниция са толкова добри, че преживяването, което технологията осигурява е като при реален разговор.

По този начин младите музиканти, които при други обстоятелства биха пътували хиляди километри за участие в прослушването, което трае 15 минути, се срещнаха с професорите без да се качат на самолета.

 "Това прослушване е първото професионално музикално прослушване в света, проведено по този начин и вероятно ще промени начина, по който в бъдеще оркестрите ще набират нови изпълнители", коментира Джъстин Лий, изпълнителен директор на Southbank Sinfonia.

Освен че спестява много разходи за пътувания, иновативното решение на Сиско за видеоконферентни комуникации TelePresence, помага и за опазването на околната среда.