Представяме ви MONA. Отново. Този път обаче не от Силистра, а от София. Живее и учи в столицата ни. Сама. Не съжалява за Music Idol, където стигна само до кастингите и твърди, че така ѝ е по-добре. Като малка е мечтала за Виле Вало - сега мечтае да пробие на родната музикална сцена, колкото и трудно да е. Дали крилата на мечтите ѝ скоро ще бъдат прекършени от българската реалност - оказа се, че зависи от нас - от медиите и от феновете. Така че със статията по-долу изразяваме подкрепата си към поредния български талант с неясно бъдеще. Сега е ваш ред.

Голяма част от публиката чу за първи път за теб покрай кастингите на Music Idol през 2008 г., но ти тогава не продължи напред и следите ти се загубиха. Какво прави всъщност през тези няколко години?
MONA: Това бяха години, в които използвах времето да порасна. Тогава бях прекалено малка - на 15 г. и със сигурност не бях готова за голямата сцена и за участия, каквито имам в момента. Тогава имах продуцентски договор със София Мюзик Ентърпрайсис. Още търсихме и подходящ екип, с който да работя и преди година го намерихме в лицето на Стерео стая и Мария Илиева.

София Мюзик Ентърпрайсис на кастингите ли те откриха или преди това?
MONA: Малко преди това на един блус фестивал, където участвах с група "Нафталин" - тогава пеех с тях. Фестивалът бе организиран от Васко Кръпката и Фънки беше там. Той много ме хареса и ме покани да подгряваме Сезария Евора в София. Така и стана - подгрявахме и след една седмица ми пратиха продуцентски договор.

И все пак, като отиде на кастингите за Music Idol, Фънки беше ли наясно с твоето намерение или го изненада?
MONA: По принцип Фънки знаеше за това. Аз бях говорила с него и прецениха, че е ОК да участвам. Аз имах супер голямо желание да участвам, защото наистина Music Idol дава стабилен старт на всеки един изпълнител. Исках да се пробвам, но никой друг от журито и Music Idol не знаеше за това. Той наистина ме остави да се оправям сама. Както видяхте, не стигнах много далеч (смее се).


Мислила ли си да се пробваш пак - сега вече, когато имаш и опита, и годините?
MONA: Ами, не. Мисля, че сега в Стерео стая ми е много по-добре и нямам нужда от това.

Тогава изпълни „Mercedes Benz" на Джанис Джоплин. Много хора бяха изненадани от избора ти - наистина доста нестандартно за човек на твоите години. Как реши да се представиш точно с това парче?
MONA: Аз си го бях решила много преди това. Първо, че с бандата ми правихме точно такъв стил музика: блус, рок и второ, разбрах, че ще е добър избор, тъй като в оригинал парчето си е акапелно, а там също трябва да изпълняваш акапелно. Така взех решението, а и съм фен на Джанис Джоплин.


Какви други музикални влияния имаш като изключим вече споменатия блус стил?
MONA: Аз слушам много музика, не се ограничавам в стилове. Но най-вече рок музиката - тя ми е любима. Слушам и ар енд би, фънк, джаз, соул...

А някой конкретен изпълнител? Доста хора те оприличават на Аврил Лавин. Какво мислиш по въпроса?
MONA: Това ми е любимият въпрос вече (смее се). Любимата ми изпълнителка е Анук. Аврил Лавин - не точно, не съм ѝ от големите фенове. Харесвам я като имидж, като парчета, но със сигурност идеята не е била да копирам Аврил или нещо подобно. Когато бях на 12-13 години бях страшна фенка на Виле Вало от HIM. Ходех облечена в черно и с черен грим, бях депресирана тинейджърка и мислех, че ще се омъжа за него (смее се).

При това положение с коя известна група или изпълнител би искала да изпълняваш на една сцена или да подгряваш?
MONA: Marоon 5 са ми любимата банда и много ще се радвам, ако някой ден имам възможността да изпълнявам с тях.

А с кой български изпълнител би искала да се качиш на една сцена?
MONA: Може би Милена и група ПИФ.

Мислиш ли, че родната рок сцена е в застой?
MONA: Рок сцена - да, може да се каже. Има някакъв застой. Няма толкова много лайфове. Спомням си преди 4-5 години имаше повече клубове за жива музика, всеки ден свиреха различни банди, събираха се много хора - ставаше як купон. Сега също има много банди, които правят хубава музика, но няма такова поле за изява.

Какво би могло да оправи положението според теб?
MONA: Повече подкрепа от феновете и от медиите най-вече.

А какво мислиш за поп сцената, нашите съседки Румъния, Гърция започнаха да изкарват доста силни хитове...
MONA: Ами рок музиката е поп музиката на България - това е популярната музика у нас. Не трябва да се разделят. Ако започнем да разделяме и рок и фънк и джаз... - в прекалено малка държава живеем, за да разделяме така стиловете. Като цяло има застой и за поп музиката, във всички музикални стилове е така.

Дотук не се представяме много добре на Евровизия през последните години - мислиш ли някой ден и ти да се пробваш?
MONA: Не съм мислила по този въпрос. Евровизия дава голям шанс на изпълнителите, но в България всеки, който чуе Евровизия, веднага се сеща за скандалите около конкурса... Аз по принцип не съм голям фен на такива конкурсни изяви, но е възможно, ако направя парче, за което съм сигурна, че ще стане хит и може да се случи нещо с него извън България, да пробвам.


Доста млади изпълнители, а и като цяло млади хора напускат България, за да търсят късмета си другаде. Ти имаш ли такива планове?
MONA: Не, нямам такива планове. Уча си тук в България, после мисля да продължа пак тук.

Какво стана с група "Нафталин"?
MONA: Запознах се с групата, когато бях едва на 11 г. Аз съм от Силистра, те също. И тъй като е малък град, това бе единствената рок банда там. Запознахме се по време на записите на един диск с талантите на Силистра, в който и аз, и те участвахме. Бяха в студиото, когато записвах, и чуха как пея. Намерихме се в много точен момент, тъй като тяхната стара вокалистка заминаваше да учи в София и те оставаха без вокал. Така нещата се наместиха много добре. Аз бях супер срамежливо детенце още, а те са доста по-големи, музиканти, които свирят вече. Започнах да пея с тях на участия по 1-2 песни, защото те се притесняваха, че ще ми се измори гласът.

Ще ми разкажеш ли за настоящата ти група, с която свириш?
MONA: Съвсем случайно се запознах с музикантите. Мария се е свързала по някакъв начин с тях и те дойдоха да се снимат във видеото ми. Тогава се запознахме - на снимките на клипа ми. Парчето от своя страна е записано с Жоро Янев на китарите, а останалото е дело на B.O.Y.A.N. от Стерео стая. Решихме, че след като те са във видеото ще е супер да ги поканим да свирят на промоцията му. Те бяха много щастливи, че ще свирим отново заедно и след тази промоция бяхме убедени, и аз, и Мария, че това са момчетата, с които ще пея отсега нататък. Те са супер готини и не търсят известност. Даже понякога ми се сърдят, че им казвам имената по интервюта и започвам да ги хваля, когато ме попитат за музикантите. Наистина съм много благодарна, че свирят с мен, защото са много талантливи, сработваме се добре и сме много як екип. Тримата са с музикално образование.

Имате ли различия в стила?
MONA: Те не свирят само с мен. Имат и други проекти с различни музиканти и като цяло не се ограничават в стиловете, обичат да експериментират. Единият свири с хард рок банда, друг свири по-фънки неща, но като се съберем заедно правим музиката, която ни харесва на всички. До момента сме имали само репетиции преди участия, така че не сме мислили за съвместни парчета. Аз си мисля свои неща, но не мога да мисля и аранжименти, имам само идеи, така че ще е много яко, ако те ми измислят някой аранжимент - много са талантливи и ще се получи много добре.

Текстовете на песните ти ли си ги пишеш сама?
MONA: Не. Текстът на "Звезда" е дело на един много талантлив млад автор - Росен Кукошаров. Опитвам се да пиша и аз, но текстовете, които са изцяло мои, все още никой не ги е чул. Надявам се да излязат в албума и да са сред някой от следващите сингли.

Доста си заета. Направи нов видео клип, на турне си в момента. Остава ли ти някакво свободно време и какво правиш през него?
MONA: Остава ми свободно време, да. Стерео стая се съобразява с факта, че съм ученичка. За тях на първо място е образованието ми и нещата се правят така, че да имам свободно време да ходя на уроци, да ходя на училище.


Значи през свободното си време учиш?
MONA: Не! (смее се) През свободното си време излизам с приятели, като всеки един млад човек.

Някакво друго хоби имаш ли...
MONA: Друго хоби освен пеенето... Не!

Всъщност как върви ученето? Пречи ли ти кариерата...
MONA: Учителите ми са ми големи фенове. (смее се) Нямам проблеми с това. Всички в гимназията са много либерални. При нас повечето ученици се занимават с нещо и извън училището. Има модели, да кажем - общо взето ученици, които вече си имат и професия. Учителите напълно ни разбират и ни дават свободата да се занимаваме с това, с което мислим да се занимаваме и занапред.

Мислиш ли да продължиш с музикално образование или ти се прави нещо различно?
MONA: Аз ходя на уроци по пеене, от година и половина ходя и на уроци по китара. Мисля, че това ми стига като музикално образование и смятам да уча нещо друго, което ми е интересно. За момента мисля да запиша режисура, а след това идеята е да стана официален режисьор на клиповете на Стерео стая (смее се).

А от Стерео стая налагат ли ти някакви ограничения като имидж, стил и т.н.?
MONA: Имаме пълна свобода. Това е нещо, което много ми харесва, защото за един артист е важно да има свобода и да прави музиката, която харесва - въобще да бъде себе си. Защото това се усеща и хората го усещат, когато излезеш на сцената - че правиш това, което ти харесва. Има ограничения де, но в рамките на нормалното - примерно, ако искам да запиша дет метъл парче и получа някакъв странен факс, който искам да направя. Те ми дават съвети, винаги ме насочват в правилната посока, насочват ме да се развивам правилно като артист.

В предстоящия ти проект участват доста други артисти от Стерео стая. С кой от тях се сработваш най-добре?
MONA: Преди да започне турнето имах различни участия с Криста и B.O.Y.A.N. Получава се много яко. На мен даже ми е странно, защото ние сме абсолютно различни като стил на пеене, като визия - нищо общо. Но се получават доста добри неща и мисля, че и за вбъдеще ще е така. А B.O.Y.A.N. ми е и музикален продуцент и той аранжира повечето песни в албума ми.

„Звезда" освен, че ти е първи сингъл, ти е и първият видео клип. Случи ли се нещо интересно по време на снимките?
MONA: През цялото време бях супер развълнувана и емоционална - като за първи клип. С "кифлите" имахме закачка, защото всъщност се оказа, че това са едни много готини момичета, които нямат нищо общо с образите в клипа. Те са актриси, които са много далече от поп фолк стила, но ние бяхме през цялото време в роля. Даже зад камерите си подхвърляхме обиди и имаше майтапи. Клипът бе заснет в моята гимназия - Първа Частна Английска гимназия.

Имаше ли приятели около теб, които те потърсиха едва след като стана по-известна?
MONA:
Не. Аз имам много готини приятели и не съм имала случай, след като издадох парчето и започнаха да го въртят по телевизиите, някой, който не ми е близък, да ми се обади и да потърси близост с мен.

Имаш ли планове да последваш примера на свои колеги, които засягат политически, икономически и социални проблеми в музиката си?
MONA:
Със сигурност трябва да съм по-голяма (смее се). Не, не съм мислила да обвързвам музиката си с политически въпроси и др. Аз пиша парчета сама и всичко е за любов. Няма друга тема - само любов има! Стерео стая има много голяма активност в редица благотворителни каузи и това много ми харесва.


Как би реагирала, ако някоя политическа партия те покани да се включиш в техен предизборен концерт?
MONA:
Зависи от посланието на партията. Бих се съгласила, стига да ми допада тяхната кампания.

Някакви последни думи към нашите читатели...
MONA:
На 25 септември предстои едно улично парти, което ще се проведе пред Народния театър в София. Аз имам честта да го открия. Ще има три сцени - главна, диджей сцена и хип-хоп сцена. Ще има различни екстремни спортове и улични изкуства. Много яко ще е и аз съм много развълнувана, тъй като ще бъда на една сцена с моята любима банда ПИФ на главната сцена. Така че заповядайте!