Във втория си IMAX 3D филм след „Тайните на Титаник 3D" носителят на Оскар и любител на приключенията в морските дълбини и Космоса Джеймс Камерън ни повежда отново към дъното на океана, за да ни срещне този път с най-странните форми на живот на нашата планета.

„Пришълци от дълбините 3D" е резултат от 40 гмуркания до няколко хидротермални пукнатини в Тихоокеанския риф в Атлантическия и Тихия океан.

Тихоокеанският риф е подводна планинска верига, която със своите 74 000 километра опасва цялото земно кълбо. Изследваните места са бурни вулканични области, където буквално се ражда новата планета.

Червеи с човешки ръст и кървавочервена тръба наместо стомах, слепи бели крабове и множество скариди, способни да "виждат" горещината - всички те се надпреварват да намерят най-удобното място в струите живителна вода, рискувайки да се сварят.

Тези екосистеми са по-близки до извънземни пришълци от всичко друго, което можем да си представим. Те са една "чернова" за живота, който може би съществува отвъд нашия свят.

Съчетавайки режисьорския си талант с личните си страсти Камерън достига до някои от най-дълбоките, най-екстремни и непознати кътчета на планетата.

Придружава го екип млади специалисти на НАСА и морски биолози, които смятат, че тези твари могат да ни дадат отговор на въпроса на какъв живот ще се натъкнем някой ден в открития космос - не само на далечни планети, обикалящи около далечни звезди, но и в нашата собствена слънчева система.