"Кучета" бе представен в конкурсната програма "Особен поглед" като "обещаващ дебют, който умело смесва криминалния жанр с елементи от уестърна, представяйки конфликти в съвременна Румъния".

Творбата е копродукция между Фpанция, Рyмъния, Бългаpия и Катар, като продуценти от българска страна са Стефан Командарев и Катя Тричкова ("Арго филм"), а продукцията е осъществена с подкрепата на ИА "Национален филмов център".

"Зачетох синопсиса и историята за уестърн, който се случва в румънската Добруджа, възбуди интереса ми - споделя Стефан Командарев пред "Капитал". - По принцип търсят специфични истории от една държава, които обаче да срещат разбиране по цял свят.

Трябва да вълнуват хора от различни култури. "Кучета" е заснет по един мексикански начин, но историята си е наша, абсолютно може да се случи и в България.

Копродукциите в никакъв случай не са формула за всичко - всяка изисква различен подход. Международните копродукции са важни, когато искаш да направиш нещо с малко по-голям бюджет и по-голяма сложност на изпълнението.

Но едно от добрите неща, които се появиха в последните години в Националния филмов център, е сесията за нискобюджетни и за късометражни филми, т.е. има вече различни възможности за нискобюджетни продукции и дебюти".

Богдан Мирика е редактор, писател и копирайтър, който започва режисьорската си кариера през 2011 година с късометражния филм "Bora, Bora", отличен с наградата на журито на Европейския филмов фестивал в Анже.

Пълнометражният му дебют "Кучета" е носител и на голямата награда на международния фестивал в Клуж, Трансилвания, отличия от Сараево, Стокхолм, с номинация за Европейско откритие на годината от ЕФА 2016.

Филмът е разказ за продажната човешка същност, а главните герои водят вътрешна война със себе си. Един млад румънец се връща в селото на дядо си, когото е наследил.

Твърдо решен да продаде големия и пуст имот, той е предупреден, че дядо му е бил местен криминален бос и хората му няма да се откажат от земята, на която развиват контрабанден бизнес.