Ясно е, че за всички българи беше важна само една категория и само една номинация за Златен глобус 2021 - тази за най-добра поддържаща женска роля на Мария Бакалова.

Наградите Златен глобус 2021, Мария Бакалова и кои са номинираните в различните категории

Ето кои са номинираните за наградите Златен глобус 2021

Освен Мария Бакалова, разбира се

Но покрай еуфорията на историческата за българката номинация, не бива да пропускаме и нещо друго важно и историческо.

В близо 80-годишната историята на наградите Златен глобус досега повече от една жена не е била номинирана в категорията за най-добър режисьор. А тази година жените режисьори са цели три.

Клои Жао получи номинация за работата си по Nomadland, Емералд Фенел пък за своята по Promising Young Woman и Реджина Кинг за режисьорския си дебют с One Night in Miami.

Единствената жена, която е печелила в категорията за най-добър режисьор пък е Барбара Стрейзанд, която през 1984 беше отличена за филма "Йентл". Към момента именно Стрейзанд е и единствената жена, която е номинирана два пъти в тази категория.

Вторият път беше за режисьорската ѝ работа по "Принцът на приливите" (1991 г.). През 2018 г. пък Натали Портман разкритикува наградите Златен глобус.

Мария Бакалова, SAG Awards 2021 и поредната престижна номинация за българката

Мария Бакалова с поредна престижна номинация

Нашето момиче няма спиране

Тя трябваше да обяви победителя в категорията за най-добър режисьор, но се отклони от сценария и каза: "Ето и кои са всички номинирани мъже", пише The Hollywood Reporter.