Романтичната драма "Изкупление" получи 14 номинации от Британската академия за филмово и театрално изкуство.

Тя ще се състезава за най-добър филм с "Американски гангстер", "Животът на другите", "Ще се лее кръв" и "Няма място за старите кучета".

Улрих Мюе от "Животът на другите", който почина през лятото, е почетен посмъртно с номинация за най-добра мъжка роля. Другите имена в тази категория са Джордж Клуни (Майкъл Клейтън), Джеймс Макавой (Изкупление), Даниел Дей-Луис (Ще се лее кръв) и Виго Мортенсен (Източни обещания).

Другият централен персонаж в "Изкупление" донасия номинация за главна женска роля на Кира Найтли.

Срещу нея сe изправя Кейт Бланшет с "Елизабет:Златната епоха". Любопитен момент е, че Бланшет вече спечели наградата на БАФТА преди 9 години за ролята си в първия филм за Елизабет.

Елън Пейдж (Джуно), Марион Котилард (Едит Пиаф:Животът в розово) и Джули Кристи (Away from her) са останалите актриси с признание в категорията.

Изненадващо Пол Грийнграс има шанс да получи признанието за най-добър режисьор за работата си над "Улитматумът на Борн". За наградата, кръстена почетно на Дейвид Лийн, той ще се състезава с Джо Райт (Изкупление), Пол Томас Андерсън (Ще се лее кръв), Флориан Хенкер фон Донерсмак (Животът на другите) и двамата братя Коен, режисирали съвместно "Няма място за старите кучета".

Страховете, че стачката на сценаристите в Холивуд може да провали "Оскарите" не намират почва във Великобритания. Победителите ще бъдат обявени на 10 февруари на церемония в сградата на Кралската опера.