Два документални филма за София и Истанбул ще имат премиера в Дома на киното на 15 декември от 19.00 ч. - "Навсякъде, но тук - очите на София" ("NoSleepNoFood" production) на режисьора Фабио Фереро, съсценарист с Галя Димитрова и Никола Замбели, и "Изкуството и градът - пътуване до Десетото биенале в Истанбул" ("xin!WashingBrain automatisms" production) на Никола Замбели.

И двата филма са независими и ниско(без)бюджетни продукции, които използват средствата на киното и видеото, за да разкажат за градовете чрез погледите на хората, които живеят в тях, и през събитията, които се случват там, отбелязват авторите.

"Навсякъде, но тук - очите на София" е филмов експеримент, в който се смесват документалният и игралният жанр - документална приказка, в която се говори за това как човек вижда и преживява познатото и непознатото.

За целта авторите канят за участие хора, които познават, или такива, които срещат на улицата, за да разкажат за промените, мечтите, бъдещето и миналото. Сред героите са охранител, таксиметров шофьор, продавачка на цветя, преподавател по изкуства, майка и дъщеря, чуждестранни туристи, влюбена двойка.

Камерата проследява десетимата участници в тяхното всекидневие и личен живот, създавайки въображаема 24-часова разходка из София.

Филмът няма предварително написан сценарий, а по-скоро събира и подрежда истории на хора, които играят себе си. Споделяйки своите визии за града и живота в него, те играят нещо повече от роля в една обща история между приказка и реалност.

"Изкуството и градът - пътуване до Десетото биенале в Истанбул" - режисьорски дебют на Никола Замбели - е документален филм - пътепис, заснет в петте дни на откриването на Биеналето за съвременни изкуства в Истанбул през септември тази година.

Филмът не е просто документиране на конкретното събитие, а по-скоро опит да се използва видеоизкуството като средство за споделяне и смесване на гледни точки и да се покаже реалността като "черна дъска за донаписване на нови интерпретации". БТА