Китайските технологични компании не спират да ни изненадват със странните си идеи, но и с изключителните си иновации, които надминат и най-смелите ни фантазии.

Добър пример за това е скорошната кандидатура за патент за първия смартфон с летяща камера, на който са се натъкнали колегите от LetsGoDigital. 

За патента кандидатства vivo - най-големият производител на телефони в Китай, който завзе мястото на Huawei през изминалата година. 

Снимка 537368

Източник: LetsGoDigital

Документите са входирани тази седмица в регистрите на Световния патентен офис и описват смартфон с вградено подвижно отделение за миниатюрен дрон. 

Дронът разполага с четири перки, две камери - една отгоре и една отпред, три инфрачервени сензора за засичане на препятствия и собствена батерия.  

В документите се споменава и възможност за добавяне на още три камери. 

Снимка 537369

Източник: LetsGoDigital

Съвсем очаквано управлението ще се случва през смартфона или чрез жестове. 

Формата му откровено напомня малките Airpix дрончета, но очакваме моделът, описан в патента, да е по-лек и компактен, за да не прави телефона твърде тежък и обемен.

Снимка 537367

Източник: Amazon

Идеята звучи страхотно и със сигурност ще бъде оценена от доста фенове на интересни джаджи. 

Съмняваме се, че дронът ще е достатъчно устойчив при вятър и едва ли ще можем да го изпращаме твърде далеч, но възможността да си щракаме въздушни селфита по всяко време, без да се харчим допълнително за отделен дрон, определено ни допада.

Със сигурност обаче ще трябва да изчакаме доста време, преди да видим реализацията на този продукт.  

Sony Airpeak S1 и всичко за новия дрон на компанията

Първият дрон на Sony струва 9000 долара

Само за професионалисти

Няма и как да знаем със сигурност дали патентът ще бъде одобрен и дали vivo действително ще му вдъхне живот.