Смартфоните са своеобразен портал към невероятно количество лични данни, което прави сигурността им една от най-важните им характеристики.

През последните години производителите на мобилни телефони изпробват най-различни методи за идентификация и заключване на устройствата, но твърде често се оказва, че новите технологии не са лишени от дефекти, нито пък гарантират защитата на данните ни.

Притеснителното е, че подобни дефекти не се отчитат само при евтините марки, но и при водещи модели, сред които са Samsung Galaxy S10, S10+, Note 10 и Note 10+.

Снимка 437630

Източник: lifestyle.bg

Тази седмица британският The Sun разкри, че всеки от тези телефони може да бъде отключен чрез чужд пръстов отпечатък, ако екранът на телефона е покрит с прозрачен силиконов протектор.

Проблемът очевидно се получава от това, че протекторът "обърква" сигнала, който сензорът под екрана засича.

Важно е да отбележим, че става въпрос за протектори от нелицензирани производители, докато проблеми с оригиналните протектори на Samsung засега няма.

От Samsung пуснаха съобщение към медиите, в което съветват собствениците на споменатите модели да махнат протектора от телефона си, ако имат такъв, и да изтрият вече запомнените от телефона отпечатъци.

От компанията обещават, че съвсем скоро ще излезе софтуерен ъпдейт, който ще поправи проблема.