Редица западни компании наложиха цял куп ограничения върху търговията си с Русия и много приложения бяха блокирани и изтеглени от територията на страната. 

Meta, Instagram и защо Русия блокира приложението на територията си

Русия вече е без Instagram

Инфлуенсърите плачат

Жертва на случващото се в Украйна стана и Google Play, магазинът за мобилни приложения на Google, което засяга 74% от притежателите на смартфони в Русия или иначе казано всички собственици на смартфон с Android. 

Много е възможно обаче още след месец Русия да въведе собствена алтернатива на Google Play, която ще носи името NashStore. Тя ще поддържа приетите в страната платежни системи и ще начислява минимални комисионни, пише Reuters. 

Снимка 568996

Източник: Digital Platforms

Чрез нея потребителите на Android ще могат отново да свалят и ползват приложения, а разработчиците ще имат възможност да монетизират и популяризират работата си. 

Със създаването на NashStore се е заела руската организация Digital Platforms (Цифровые платформы), която е ангажирана с развитието на дигитални продукти и системи в Русия. 

Netflix и решението на стрийминг платформата да спре услугата си в Русия заради войната с Украйна

Руснаците остават и без Netflix

Поредна компания предприема подобни стъпки

Датата, на която се очаква да стартира онлайн магазинът, е 9 май - Денят на победата, в който Русия чества триумфа си във Втората световна война.