Макар че в интернет все по-често се говори за метавселената, новият виртуален свят все още в голяма степен е напълно неизвестна територия за потребителите, но и за създателите на дигитално съдържание. 

Meta, Apple, метавселената и борбата между двете компании за бъдещето на интернет

Борбата за бъдещето на интернет започна

Гигантите влизат в двубой

Все още ни е трудно да си представим как точно тази нова реалност ще се отрази на обществото и какъв ще е колективният процес по навлизане в нея. 

Марк Зукърбърг обаче, един от безспорните пионери в областта, изглежда има доста по-детайлна идея за развитието на метавселената и нашето участие в нея, и наскоро разкри част от плановете си в подкаста на Джо Роган

Снимка 589152

Източник: iStock

Зукърбърг, който чрез своята Meta оформя основите на метавселената, сподели, че навлизането във виртуалната реалност ще се случи в три стъпки. 

Първоначалната цел ще е да се ангажират и привлекат геймърите, тъй като те са първите, които обикновено склоняват да изследват и разучават нови технологии - както се случи навремето с навлизането на компютрите. 

Втората стъпка ще е да се приобщят потребителите, които биха искали да използват виртуалната среда за социализиране с други хора. 

Снимка 589153

Източник: iStock

В този момент метавселената вече ще е част от мейнстрийма на интернет, смята Зук. 

Третият етап ще цели да превърне дигиталната вселена в място за спортни дейности, което потребителите ще посещават дневно, за да тренират сами или в колектив. 

Преди време представители на Meta прогнозираха, че метавселената ще успее да се развие в пълния си вариант в рамките на около 15 години. 

Мeta, Марк Зукърбърг и VR очилата, които ще видим през октомври

Каква изненада ни готви Meta през октомври

Новата виртуална реалност е тук

Според Зукърбърг обаче нещата се случват доста по-бързо, отколкото самият той е смятал, но засега не издава по-детайлна хронология на бъдещето на Meta и продуктите й.