Ултразвуковият сензор за пръстов отпечатък, който Samsung помести в Galaxy S10 и S10+, е може би най-обсъжданата и проблемна част от новите смартфони на компанията.

След като научихме, че сензорът не работи в определени ситуации, наскоро в мрежата се появи детайлна информация за това как сензорът може да бъде лесно заблуден от недоброжелатели. 

Samsung Galaxy S10, сензорът за пръстов отпечатък и какви проблеми има с него

Какви проблеми има със сензора за пръстов отпечатък на Galaxy S10

Сензорът не работи добре в някои ситуации

В публикация в Imgur потребителят darkshark показва как е успял да отключи собствения си Galaxy S10, използвайки 3D принтиран отпечатък от собствената си ръка. 

Darkshark е направил снимка на отпечатък, оставен върху чаша за вино, след което е успял лесно да създаде 3D модел посредством програмата Autodesk 3ds Max. 

Снимка 416838

Източник: iStock

"Хакерът" е успял да създаде работещ отпечатък само след три опита и подчертава, че процесът е доста лесен.

Той обяснява, че отпечатъкът на всеки човек може да бъде лесно заснет посредством DSLR камера с добър зуум и след това превърнат в ключ към телефона на съответния човек.

Darkshark припомня, че притежанието на отпечатъка осигурява достъп до приложенията за мобилно банкиране и плащане в телефоните, както и до редица лични данни.

Така сензорът за пръстов отпечатък представлява сериозна пробойна в защитата на Galaxy S10, която много лесно и ефективно може да бъде използвана от хора с не толкова задълбочени технологични знания, без дори да разберем.

Лицевото разпознаване на Galaxy S10 е лесно за манипулиране

Лицевото разпознаване на Galaxy S10 е лесно за манипулиране

Всеки може да отключи телефона с наша снимка или видео